Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Персикові сади Херсонщини під контролем фахівців-фітосанітарів

Херсонщина – одна з лідерів у вирощуванні персиків. Плоди, зібрані на наших землях, роз’їжджаються по всій країні. Проте, цього року значні корективи у врожай фруктів і ягід внесли погодні умови. Коли фруктові дерева активно почали цвісти, стовпчик термометра опускався нижче нуля. Тож, чи буде Херсонщина з персиками в цьому сезоні?

Для гарного врожаю потрібні не лише сприятливі кліматичні умови. Потрібно ще слідкувати за здоров’ям усього саду, аби шкідники не пошкодили дерева та плоди. Для цього фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області контролюють підприємства, які займаються вирощуванням фруктів. Одне з них – ТОВ «Енограй».

– Україна виробляє 22-23 тисячі тон персиків на рік. З яких 2,5 тисячі тон – наше підприємство. Ми працюємо з кількома великими мережами супермаркетів, тому нашу продукцію реалізують по всій країні. Станом на сьогодні у нас 700 га садів. Персик займає шосту частину усієї площі. У нас приблизно 90 сортів персиків. Ми починаємо їх збір 15-20 червня, а завершуємо наприкінці вересня. На сьогодні ми вирощуємо персик звичайний, нектарин і персик інжирний. Також зараз працюємо над вирощуванням гібрида інжирного персика з нектарином. Називається платерин. Нам пощастило з місцезнаходженням. Знаходимось ми в прилиманській зоні. Узимку він працює як «батарея» – температура не опускається нижче 3 градусів. А влітку, за рахунок вологості, дозволяє уникати повітряної посухи. Проте цього року 40% врожаю ми втратили через весняні заморозки. Тому і оптова ціна персиків зросла у 1,5 рази. Та все ж ситуація у нас набагато краща, ніж в інших областях. Наприклад, на Одещині майже повністю втрачений врожай персиків. – розповідає директор ТОВ «Енограй» Максим Литвиненко.

Від весняних заморозків постраждала й агрофірма радгосп «Білозерський».
– У нас десь 140 га під персиками. При належних агрозасобах та проведенні спеціальних заходів, персик дуже благодатна культура. Проте цього року у нас на 50% менший врожай через заморозки навесні. Є місця, де на деревах взагалі немає плодів. Ми піклуємось про якість нашої продукції. Плоди з наших садів, у тому числі й персики, перевіряються на вміст пестицидів і радіонуклідів. – зазначає директор агрофірми Олександр Ощіпок.

За словами начальника управління фітосанітарної безпеки ГУДПСС в Херсонській області Лариси Коломієць, інспектори управління наділені функцією контролю. Вони постійно моніторять сади, вивчають видовий склад шкідників, надають прогнози. А також сертифікують продукцію, яка направляється як на експорт, так і на внутрішній ринок.
– Окрім цього, наші спеціалісти надають працівникам садів допуски на роботу з агрохімікатами та пестицидами. В обласній фітосанітарній лабораторії перевіряють плоди, наприклад, персики. За результатами надають висновки чи є у продукції шкідники чи якісь хвороби, та надають відповідні сертифікати. Тобто вся продукція безпечна для споживачів. – стверджує Лариса Коломієць.
Без хімічних обробок неможливо виростити сільськогосподарську продукцію, адже шкідники та хвороби розвиваються протягом усього вегетативного періоду.

– Наші плодові насадження, зокрема персики, з ранньої весни і до пізньої осені атакують шкідники та хвороби. Причому у всі фенофази розвитку дерев. Шкідники кількох груп: які пошкоджують бруньки, листя, ссисні шкідники, які пошкоджують плоди та саму деревину. Шкідники плодів – найгірші, бо плоди опадають, а ті, що лишаються, не годяться для продажу. Наші плодові дерева вражають інфекційні хвороби – грибкові, бактеріальні, вірусні. Також є хвороби сезонні та хронічні. Тому ми і контролюємо, аби підприємства проводили захист рослин дозволеними для використання в Україні препаратами. У тих садах, що ми контролюємо, усі обробки проходять планово, витримуються усі технології, особливо період очікування препарату. Тобто доки дія одного препарату не вийшла, то іншим не обробляють. Також усі працівники отримали відповідні допуски до роботи з хімікатами та пестицидами. – розповідає Наталя Рожелюк, головний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки ГУДПСС в Херсонській області.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН