Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На центральному проспекті Запоріжжя руйнується будинок

Мешканці будинку за адресою пр. Соборний 234 у Запоріжжі скаржаться на руйнування будівлі. 27 липня вони провели вже треті за ліком збори – щодо аварійної ситуації, попередні відбулися тут 24 та 26 липня.

За словами жителів, будинок просідає, обвалюється штукатурка та фрагменти декоративних карнизів, з’явились тріщини по стінах квартир та прогонах. Кажуть, руйнація почалася ще у 2017 році, коли почали обвалюватися облицювальні плити. За словами мешканки будинку Оксани Кабаченко, тоді на її скарги ні відповідальні служби, ні місцева влада не відреагували. З 20 червня цього року почали з’являтися тріщини у під’їздах, а з 23 на 24 липня почали руйнуватися стіни помешкань.

В ході зборів 27 липня заступник міського голови Запоріжжя Віктор Гординський повідомив жителям, що перший сигнал про аварійну ситуацію надійшов на телефон міського колцентру 15-80 вранці 23 липня. Натомість мешканці будинку поскаржились, що в 3-му під’їзді з’явилися тріщини, а сходи почали відриватися від стіни. За словами Віктора Гординського, того ж дня протягом півгодини на місце приїхали працівники муніципальної аварійної служби, зафіксували наявність тріщин та оглянули підвал, який на той час був сухий, витоків з комунікацій не виявили. Потім до будинку прибула комісія у складі представників КП «Водоканал», концерну теплових мереж та керуючих компаній. Вони вже зафіксували підтоплення у колодязі «Водоканалу». Воду відкачали та встановили хомут на свищ у пошкодженій трубі, розповів Віктор Гординський.

“Станом на ранок сьогодні лабораторією зняті показники з маркерних міток, які розташовані на будинку. Відносно тієї динаміки, яка була за попередню добу, з контрольних точок, якщо вона складала, наприклад, образно скажу, за минулу добу до 5 мм, то сьогодні вранці динаміка за цією ж точкою склала 2 мм. Тобто це говорить про те, що найбільший пік деформації минув і ми можемо спостерігати, що деформації мають характер стухання”, – сказав Віктор Гординський.

Через тріщини у стінах почала обсипатися плитка та фрагменти декоративних карнизів, тому будинок з усіх боків обнесли стрічками безпеки. Руйнується й тротуарна плитка, яка подекуди навіть піднялася дибки від того, що будинок «сповзає» у бік проспекту. У зв’язку з цим мешканці квартир передали заступнику міського голови Віктору Гординському звернення до міського голови:

Шановний Володимире Вікторовичу! Звертаємося до вас у зв’язку з аварійною ситуацією, яка склалася у багатоквартирному будинку за адресою проспект Соборний, 234, що може призвести до повного руйнування житлового фонду, руйнування пам’ятки культурної спадщини місцевого значення та навіть каліцтва або загибелі людей. До повного руйнування не може, ну, добре, це так. Просимо терміново розглянути наше звернення та доручити відповідним органам: по-перше – негайно розробити план дій щодо усунення аварійної ситуації у багатоквартирному будинку за адресою проспект Соборний.

За рекомендацією членів комісії, мешканці 4-х квартир мають відселитися на час спостереження за станом будинку. Дві сім`ї знайшли притулок самостійно, ще двом родинам міська влада обіцяє виділити кімнати для тимчасового проживання, розповів Віктор Гординський. За його словами, коли остаточно припиняться процеси руйнації та буде проведена оцінка завданої квартирам шкоди, міська влада гарантує відновлюваний ремонт.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН