Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

«Свині-мутанти», риба у лахмітті та погрози: результати рейду по стихійним ринкам у Херсоні

15 липня фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з представниками поліції провели спільне відпрацювання стихійних ринків у місті Херсон на предмет продажу продуктів харчування (м’яса, риби, молочних продуктів) без відповідних документів.

Рейд проводився на виконання рішення обласної комісії ТЕБ та НС про заходи щодо недопущення торгівлі харчовими продуктами у несанкціонованих місцях на території м. Херсон, зокрема продуктами тваринного походження (м’ясо) та рибою.

Фахівці перевірили так звані комунальні ринки в районі залізничного вокзалу та по вулиці Миру.
Вони працюють без експлуатаційного дозволу, з порушенням санітарно-гігієнічних вимог. На них відсутні умови щодо постачання води, каналізації, дотримання зонування, щодо запровадження системи безпечності харчових продуктів.
У місцях продажу харчових продуктів в районі залізничного вокзалу виявлені грубі порушення. Так, відсутні умови для зберігання свіжого м’яса, молока, молочних продуктів, відсутні необхідні документи на продукцію (результати лабораторних досліджень, товарно-транспортні накладні). Торгові місця брудні.

В одній точці фахівцям надали документи на одну тушу свині та одну свинячу голову. А на прилавку у цей час, окрім зазначених продуктів, знаходились ще 8 пар свинячих вух.

На вулиці Миру порушень виявили ще більше. Особливо багато їх було у місцях, де продають свіжу рибу. На рибу немає документів – звідки її привезли, коли. Тобто неможна виключати, що рибу виловили браконьєри. Торгові місця та інструменти брудні. Споживачів вводять в оману: запевняють, що риба охолоджена, хоча насправді її заморожують, а потім розморожують. У морозильних камерах рибини зберігаються неналежним чином, що впливає на їх якість.

У бік фахівців ГУ Держпродспоживслужби від продавців лунали погрози та образи. За фактами перешкоджання професійній діяльності готуються відповідні звернення до правоохоронних органів.
– Згідно законодавства, на харчові продукти має бути товарно-транспортна накладна та накладна від виробника або постачальника. У накладній зазначається, в яких умовах їде транспортування продукції, дані перевізника, термін реалізації. Тобто є можливість відстежити весь шлях продукції від виробника до місця реалізації. Щодо санітарних норм. Ми нічого не вигадуємо, ми посилаємось на діючі норми Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» №771. Під час обстеження ринків ми використовуємо засоби відеофіксації. Якщо будуть певні звернення, то ми зможемо надати певні матеріали для ознайомлення, аби нас не звинувачували у упередженому ставленні до того чи іншого суб’єкта господарювання. – зазначає начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк.

Під час відпрацювання фахівці не побачили жодного місця торгівлі, яка б працювала без порушень.

Як розповів начальник відділу дільничних офіцерів поліції ГУНП у Херсонській області підполковник поліції Андрій Хурса, за статтями 159 (Порушення правил торгівлі на ринках) та 160 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) КУПаП складено вже більше 10 протоколів.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Щоб ви не писали, але на рынках продукцииія свіжіше та кращої якості, ніж в магазинах. Хоч там є , так називаємі, умови зберігання та накладні, Зате продукція залежана та поганої якості, а коштує дорожче

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН