Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Молодь у Великокопанівській громаді намагаєтсья вирішити проблему зі сміттям

Добросілля – невелике село, у порівнянні з центром громади – Великими Копанями. Тут функціонують 1 магазин, ФАП та сільський клуб, у якому відбуваються заняття гуртків. На базі останнього сформувалася активна, молодіжна, ініціативна група, яка бере участь у житті всієї громади.

Ініціативна молодь села Добросілля з жовтня 2019 року по лютий 2020 року провела більше ніж 10 акцій по збору сміття біля сільського клубу. Жителі охоче відгукнулися на заклик (через соціальну мережу, друковані оголошення у магазині та сільському клубі) та вже завчасно сортували вдома побутові відходи й до місця збору вже привозили їх хто на чому, але ж все-таки відсортоване, вимите чи то скло, чи то пластик… Активісти надалі перебирають та здають підприємцю тверді побутові відходи, який на власному транспорті приїжджає в Добросілля. Таким чином наповнюється фонд села. За одну акцію вдається зібрати близько 700-800 грн. Звіт про зібрані/використані кошти робить ініціативна група перед своїми ж учасниками та на потреби жителів села регулярно.

У рамках проєкту «Голос громади у місцевому самоврядуванні», який впроваджується у рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), у 2020 році ініціативна група отримала фінансування на проєкт «Екотур: Сміття правильно збирай – гроші заробляй!», яким порушила екологічну проблему населених пунктів Великокопанівської ОТГ.

Активісти поставили за мету навчити жителів громади правильно сортувати сміття, проводити акції на території сіл ОТГ, тематика яких – навчання та безпосередньо роздільний збір сміття. У рамках проєкту у  населені пункти Великокопанівської ОТГ планується придбати контейнери для показових заходів з сортування сміття, пластикові контейнери із пласкою кришкою для збору твердих побутових відходів, закупити певний інвентар, який слугуватиме для підвезення побутових відходів від жителів, які самостійно не можуть доставити їх до місць збору чи місць проведення акцій, це переважно для пенсіонерів (придбання садових візків).

У рамках проєкту «Екотур: Сміття правильно збирай – гроші заробляй!» в населених пунктах громади будуть проведені громадські обговорення та слухання з питань поводження із ТПВ з метою формування у жителів дбайливого ставлення до навколишнього середовища та раціонального поводження з твердими побутовими відходами. Ви дізнаєтеся, що сортувати сміття – це просто, завдяки проведеним екологічним акціям на території сіл ОТГ, на прикладі села Добросілля. Сподіваємося, що питання поводження із ТПВ знайде зв’язок чи зацікавленість серед підприємців, комунальних підприємств та установ і виникне необхідність врегулювати процедуру на рівні ОТГ, прийнявши порядок чи положення сільською радою.

Ми працюємо в напрямку розвитку нового екологічного мислення молоді задля збереження екологічного балансу території, покращення її стану, реалізації основних принципів сталого розвитку громади.

Всіх охочих закликаємо долучитися та взяти участь у наших акціях та в реалізації проєкту «Екотур: Сміття правильно збирай – гроші заробляй!».

Великокопанівська ОТГ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН