Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Лікарі сімейної медицини Херсона розповіли про особливості роботи

Сімейна медицина – єдиний вид медичної допомоги, що стосується кожного із нас

19 травня відзначають Всесвітній день сімейного лікаря. Це свято  запровадила   у 2010 році Всесвітня рада сімейних лікарів WONCA, членом якої є й Українська асоціація сімейних лікарів. Це свято також стосується і херсонських сімейних лікарів.

Медики лікарні Карабелеша мають неабияку схильність навчатися новому, допитливість – це їх загальна риса, що народилася у лікарській сім’ї. Тож не дивно, що коли з’явився такий новий цікавий напрямок у роботі як сімейна медицина, колектив зацікавився її новими тенденціями і не тільки підтримав їх розвиток, а й особисто долучився до справи втілення цього напрямку в своїй медичній практиці.

Спочатку корабелешівці вивчали досвід впровадження сімейної медицини в містах, де народилися перші відділення – у Львові, Києві, Харкові. У Херсоні ж перша амбулаторія сімейних лікарів відкрилася у Таврійському мікрорайоні, віддаленому від центру міста, від  основних лікувальних закладів Суворовського району. Базувалася вона у 3-кімнатній квартирі і мала багатофункціональний характер. Першим сімейним лікарем на Херсонщині була Бондарєва Ліна Володимирівна, нинішній заступник директора Департаменту здоров’я Херсонської ОДА. До речі, на конкурсах серед молодих сімейних лікарів вона неодноразово займала призові місця.

Потім спробували втілити в життя інші моделі впровадження сімейної медицини. Щоб не шукати додаткові ресурси, розвивали сімейну медицину на базі вже діючих поліклінік. Перше відділення сімейних лікарів запрацювало у поліклініці №2 для жителів, які живуть поруч. Експериментували недовго. Бо незабаром, оцінивши користь від такого способу надання медичної допомоги людям, у тому ж Таврійському відкрили цілу поліклініку сімейної медицини (№3). Там були організовані найнеобхідніші види обстежень, є денний стаціонар. Загалом тут трудиться молодий колектив. Сімейні лікарі прийшли молоді, завзяті, сміливі і почали брати під свій нагляд новонароджених діточок. Тож тепер мають власний досвід з цього питання.

Враховуючи, що поліклініки КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» багатофункціональні, у них є можливість розвивати сімейну медицину за рахунок власних ресурсів. Тож сімейні лікарі є в усіх поліклініках.

Хто такий сімейний лікар? Дехто вважає, що це терапевт і педіатр в одній особі. Насправді, це фахівець зовсім іншого ґатунку. Він наглядає за сім’єю в цілому, починаючи від новонародженого і до четвертого покоління. Під час з’ясування проблеми зі станом здоров’я враховується все: генетична спадковість, особисті вподобання членів сім’ї і навіть релігійні пріоритети. Сімейна медицина дієва лише в тому випадку, коли і друга сторона дотримується правил гри. На стільки добросовісно ставиться до призначеного лікування, чи має можливість фінансово придбати ліки. Сімейний лікар, як правило, обізнаний в педіатрії, терапії, в деяких аспектах вузьких спеціалістів. Тож може виконувати свої функції більш глобально та комплексно. По-перше, хворого необхідно наглядати системно, постійно. І по-друге, бути готовим у разі необхідності чи проблеми терміново допомогти, підказати, навіть по телефону.

Як показує практика, приміром, у період карантину пацієнти мали доступ до своїх лікарів. 

Результати проведеного опитування населення на предмет довіри і поваги до сімейних лікарів приємно вразили. Тож лікарня Карабелеша на правильному шляху щодо розвитку сімейної медицини. Більше того, за статистикою стало менше пацієнтів, які викликають швидку допомогу, лікуються на стаціонар і водночас стало менше людей з кризовими станами.

Сімейні лікарі доводять, що вони можуть проводити ефективну профілактику захворювань та лікувати широке коло захворювань.

Нині в реформі медичної галузі сімейну медицину визначено пріоритетною та ключовою, бо саме первинна допомога має формувати здоров’я людей, тому підготовка лікарів такого фаху має стати фундаментальною. Наразі сімейна медицина проходить нелегкий шлях становлення, тому саме відповідальність, фаховість та турбота сімейних лікарів і медичних сестер загальної практики-сімейної медицини первинної ланки забезпечують зміцнення здоров’я херсонців.

 Тож у Всесвітній день сімейного лікаря хочеться висловити безмежну вдячність всім працівникам служби сімейної медицини ПМСД за високий професіоналізм та відданість справі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН