Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Курорти Азовського узбережжя готуються до початку літнього сезону

Перебуваючи у робочій поїздці у Якимівському районі, голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Туринок провів нараду з питань підготовки та проведення туристично-курортного сезону у цьому році. Захід відбувся у смт Кирилівка. Участь у нараді взяли перший заступник голови ОДА Іван Федоров, заступник голови В’ячеслав Дзятківський, голова Якимівської райдержадміністрації Анатолій Пилипчук, Кирилівський селищний голова Іван Малєєв, представники правоохоронних, контролюючих органів.

– Мета нашого візиту до вас дуже проста – готуємось до курортного сезону. Сьогодні ми ознайомились зі станом ремонту дорожнього полотна на трасі М-18 Харків-Сімферополь. Її ремонт триває у посиленому режимі. Ця дорога була мрією кожного, хто їздив бодай раз відпочивати на наші курорти. Наразі епідемія коронавірусної хвороби внесла корективи у звичні для вас терміни підготовки до курортного сезону. Питань існує багато, і ми маємо слідувати рекомендаціям головного санітарного лікаря та надавати відпочиваючим якісні послуги. Я приїхав порадитись і почути вас, якої саме допомоги ви потребуєте, – повідомив Віталій Туринок.

Очільник регіону підкреслив, що найбільшою загрозою для цьогорічного сезону є новий спалах коронавірусної хвороби. Тож, має бути чіткий план: як дезінфікувати території та ресторанно-готельні комплекси, як готувати кімнати для відпочиваючих, а, найголовніше – алгоритм відкриття для дитячих таборів.

Кирилівський селищний голова Іван Малєєв зазначив, що місцеві заклади оздоровлення та відпочинку, звичайно, занепокоєні, адже відсутнє розуміння чітких термінів початку курортно-туристичного сезону та початку оздоровчої кампанії для дітей. Втім, вже більша частина закладів розпочала підготовку.

– Відповідальні керівники закладів, які почали підготовку, вже закуповують спеціальне обладнання, це і рамки для дезінфекції, і безконтактні термометри, і дезінфікуючі засоби. Деякі власники говорять, що їм вже телефонують ті, хто ще ніколи не був у Кирилівці. А деякі навпаки, не мають поки стабільних бронювань. Ми маємо понад 500 баз відпочинку, а загалом Кирилівка може розмістити 100-120 тисяч осіб. У червні сезон буде тільки починатись, тож поступово будуть заповнюватись десь 20% баз відпочинку. Дуже важливо на території Кирилівки та кос забезпечити безпечні умови. Для нашої території дуже важливо, щоб було збільшено кількість нарядів поліції та нацгвардії. Не менш важливим є збільшення кількості медичних бригад та, відповідно, машин швидкої допомоги, – зазначив Іван Малєєв.

Також сільський голова розповів, що досі залишається відкритим питання по пунктам базування маломірних плавзасобів. На сьогодні вже дуже давнім проблемним питанням для Кирилівки залишається водозабезпечення та водовідведення.

– Окрім усіх окреслених вами, дуже важливих, наболілих питань, не забувайте про епідеміологічну безпеку. У першу чергу, це пов’язано із шляхами передачі коронавірусу під час курортного сезону. Незабаром має відбутись обласна колегія, що буде присвячена цій темі. І ми розуміємо, наскільки складно фізично прослідкувати за усіма тисячами відпочиваючих, втім, є базові речі, які мають бути виконані: скринінг температури, постійна дезінфекція, соціально відповідальна відстань між людьми тощо. Ми готові надати усіх фахівців, яких тільки маємо, щоб підготувати, навчити ваших місцевих спеціалістів, – наголосив Іван Федоров.

Віталій Туринок зазначив, що усі окреслені сільським головою Іваном Малєєвим проблемні питання опрацьовуються тривалий час. Всі ці питання пов’язані між собою і потребують комплексного рішення. Дуже важливо, що території проявляють активність та зацікавлені в популяризації свого курорту.

– Ми працюємо зараз на випередження. Як бачимо, ця тактика є корисною і демонструє певні позитивні результати. Обласна адміністрація готова чути території, надавати усю можливу підтримку та допомогу. Зараз ми працюємо над таким проєктом «Кластер Приазов’я». Впевнений, що Кирилівка стане перлиною проєкту. Однак, дуже важливо, щоб люди, які приїжджали на наші курорти, відчували себе у безпеці. На сьогодні вже маємо досвід виходу з карантину та старту курортного сезону інших країн (Туреччини, Греції). Думаю, нам не треба чекати, поки нам хтось дасть вказівки. Ми тут живемо, ми маємо певне уявлення, як це все буде відбуватись саме у наших реаліях. І ми маємо надавати свої напрацьовані пропозиції до Мінкульту, – зазначив В’ячеслав Дзятківський.

Учасники наради відвідали дитячий табір «Лазурная радуга» та поспілкувались із директоркою закладу Оксаною Павелко. Вона розповіла, що вже третій рік поспіль заклад працює з обласним департаментом соціального захисту та надає послуги з оздоровлення та відпочинку для дітей пільгових категорій.

– У той же час наш табір зазнав значних перетворень, ми постійно робимо ремонти, удосконалюємо територію. На сьогодні вже замовили усе необхідне для цьогорічного сезону: маски, дезінфектори, безконтактні термометри тощо. Нам дуже важливо мати «інструкції», як діяти у цьому році. Поки плануємо заїзд першої зміни на 3 червня. Загалом ми приймаємо за літо 4 зміни по 19 днів. У цьому році ми оформили медичну ліцензію, тож готові надавати дітям допомогу. Також у цьому році запроваджуємо нові параметри дезінфекції, прибираємо відвідування батьків, щоб унеможливити контакти дітей з іншими людьми. Досі таким важким в реалізації є питання доставки дітей від дому до табору. Географія проживання у наших дітей дуже різна, не всі діти їдуть організовано однією групою, – повідомила Оксана Павелко.

Віталій Турнок ознайомився зі станом підготовки дитячого табору до прийому дітей та висловив сподівання на вдалий курортний сезон у цьому році.

Запорізька ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН