Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Одесі пройшла акція протесту рідних моряків, які голодують у лівійській в’язниці

Родичі моряків суден RUTA та “Капітан Хаям”, які знаходяться у лівійських в’язницях та оголосили голодування, влаштували акцію в Міському саду Одеси. Вони просили про допомогу в поверненні рідних до України.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Близько 50 людей принесли з собою плакати, на яких були фотографії та прізвища моряків.

Тетяна Уманець разом із доньками прийшла на акцію аби їм допомогли звільнити батька – капітана судна RUTA Миколу Шокуна.

За її словами, у в’язниці знаходяться 14 моряків танкеру RUTA, 10 з них – оголосили голодування. Четверо хворі на гепатит та язву, через це, голодувати не можуть.

“Моєму батьку через два місяці буде 72 роки. Він підтримує екіпаж та разом з усіма почав голодування. Тому ми всі, сім’ями, дійшли до такого стану, що ми просимо всіх, за можливості, допомогти нам, посприяти поверненню людей додому”, – пояснила Тетяна Уманець.

Онуки капітана Миколи Шокуна – Катерина та Надія кажуть, що за станом здоров’я дідусь не може знаходитися в умовах в’язниці.

“З нами мало хто зустрічається. Ми були в посольстві, в МЗС документи у нас беруть, а у відповідь ми нічого не отримуємо. Пусті обіцянки, що справа до них дійшла і будуть розбиратися”, – пояснили онуки чоловіка.

За словами голови наглядової ради благодійного фонду “Асоль” Світлани Фабрикант, екіпаж теплоходу RUTA затримали за звинуваченням у контрабанді палива, незважаючи на те, що за вантаж має відповідати замовник чи компанія, яка його доставляє.

Другий екіпаж танкера “Капітан Хаям” знаходиться у лівійській в’язниці вже 4 роки та 3 місяці, серед них чотири українця, розповіла мама матроса Юлія. Каже, двоє з хлопців хворі на гепатит.

“Медичного обслуговування ніякого. Зараз у зв’язку з пандемією коронавірусу була амністія в Лівії. Ходили розмови, що наших хлопців з “Капітана Хаям” внесли до списків амністованих, але чомусь вони там не опинились. Філіпінців забирають, тунісців, турків, забирають, а наші хлопці сидять, ніякого зв’язку немає і невідомо що там з ними”, – пояснила Юлія.

Зазначимо, судно RUTA під українським прапором затримали в Лівії у квітні 2017 року. Серед 14 людей екіпажу мешканці Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. Екіпаж танкеру “Капітана Хаям” арештували у лютому 2016 року.

Українські моряки, які перебувають у тюрмі Лівії, оголосили голодування
Українські моряки, які перебувають у тюрмі Лівії, оголосили голодування
Українські моряки, які перебувають у тюрмі Лівії, оголосили голодування

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН