Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

50 немовлят, народжених від сурогатних матерів у Києві, не можуть забрати батьки-іноземці

У столичному готелі “Венеція” перебувають 50 немовлят, народжених від сурогатних матерів. Приватна клініка планувала відправити їх за кордон, але не може цього зробити через карантин. Уповноважена з прав людини Людмила Денісова заявила, що через карантин таких дітей може бути тисяча.

Омбудсмен повідомила, що її працівники їздили до готелю і з’ясували, що там знаходилася 51 дитина, з яких 15 – були з батьками.

“На всіх дітей виписані свідотства про народження. Батьки всіх цих діточок громадяни іноземних країн. Представники клініки нам розказали, що батьки 15 дітей, які нині знаходяться в готелі, встигли приїхати до України ще до початку карантину і не можуть тепер виїхати”, – сказала вона.

Батьки інших дітей не можуть потрапити до України, щоб забрати дітей.

“Вони нам повідомили, що зверталися до МЗС України, щоб вони допомогли вирішити це питання, але у відомстві відмовили і запропонували батькам звертатися до своїх посольств, після чого має бути дипломатична нота, щоб допомагати в індивідуальному порядку”, – розповіла омбудсмен.

“Але держави не змогли це зробити. Деякі посольства відмовилися від цього і тому питання залишається невирішеним”, – додала вона.

Денісова заявила, що представники клініки повідомли їй, що нині в Україні понад 100 дітей чекають своїх батьків у подібних медичних центрах.

“Вони зробили такий прогноз, що якщо буде продовжений карантин, то це вже буде не сотня дітей, а майже тисяча“, – сказала уповноважена з прав людини.

Вона наголосила, що треба напрацювати такий механізм, який дозволить батькам забрати своїх дітей додому.

Омбудсмен повідомила, що зранку 14 травня провела нараду за участю представників МЗС та державної міграційної служби і напрацювали механізм вирішення цієї проблеми, тож тепер батьки немовлят, народжених від сурогатних матерів в Україні, мають звертатися до неї із заявою і вона буде допомагати вивезти дітей.

Вона пообіцяла найближчим часом створили перелік документів, які їй треба буде надавати для звернення до МЗС.

Денісова зазначила, що у січні до неї надійшов лист від міністерства юстиції щодо порушення прав дитини під час сурогатного материнства.

За її словами, в Україні необхідно законодавчо врегулювати питання сурогатного материнства.

Зокрема, це необхідно для встановлення кількості немовлят, які народжуються таким способом у країні щороку.

“Зараз стало зрозуміло, що це не тільки ті 50 дітей, які у готелі. Їх набагто більше. Треба зрозуміти, чи немає зловживань цим процесом? Чи не є дитина жертвою торгівлі людьми? Цей процес потребує вивчення. Можливо треба сурогатне материнство залишити тільки для громадян України, а не для іноземців”, – сказала Денісова.

Вона додала, що до клініки BioTex, яка оприлюднила відео новонароджених, у неї поки питань немає.

Омбудсмен пояснила, що готель, у якому перебувають немолята, належить клініці.

“Це як відділення. Є оформлені документи між батьками, клінікою і цим готелем. Мої представники перевірили, там нібито чистенько, всі працівники охайні, там є камери, через які персонал спілкується з батьками. По черзі, там є графік спілкування. І вони на цю камеру показують дитину, як вона виглядає, як себе почуває”, – розповіла Денісова.

Уповноважена зазначила, що буде допомагати іноземним батькам забрати цих дітей.

Вона додала, що у неї є список ще 49 пар, тільки цієї клініки, у яких найближчим часом також народяться діти. Всього таких клінік тільки у Києві – 6.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН