Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Захід до Європейського тижня імунізації відбувся у Херсоні

З 20 по 26 квітня триває Європейський тиждень імунізації. З цього приводу КНП “Херсонський обласний центр громадського здоров’я” 22 квітня на платформі Zoom провів прес-конференцію в онлайн-форматі. Участь в заході взяли директор центру Юрій Ромаскевич, завідуюча відділом імунопрофілактики Юлія Марчук та журналісти місцевих ЗМІ.

Під час заходу розглядалися питання проведення імунопрофілактики під час коронавірусної епідемії, були зруйновані поширені міфи щодо зниження імунітету людини після щеплення і прозвучали відповіді на поширені запитання щодо вакцинації.

«На сьогоднішній день ми з вами переживаємо епідемію коронавірусної інфекції. Якщо говорити відверто, найімовірніший шлях подолання пандемії пов’язаний з розробкою вакцини. Якщо вона буде ефективною, нам вдасться зберегти тисячі і сотні тисяч людських життів. Завдяки імунізації в минулому вже вдавалося врятувати мільйони людських життів», – підкреслив Юрій Ромаскевич.

За словами Юлії Марчук, імунізація не впливає негативно на дитячий імунітет, скоріше навпаки: «Навіть якщо одномоментно ми провакцинуємо дитину проти 10 різних інфекцій, буде задіяна імунна система всього на одну десяту відсотка. Вакцинацію проводити важливо! Про це свідчить досвід подолання натуральної віспи, яка за приблизними підрахунками призвела до смерті 1 млрд. людей на планеті. Тільки протягом XX століття від натуральної віспи померло 300 млн. людей. Завдяки імунізації цю інфекцію вдалося знищити повністю. В 1980 році ВООЗ оголосив натуральну віспу ліквідованою».

Так само, як натуральну віспу, за допомогою імунізації можна ліквідувати поліомієліт – страшну недугу, що вражає центральну нервову систему і призводить до паралічів і парезів.

Щодо призначень протиалергічних препаратів було зазначено, що їх призначає лише лікар перед проведенням профілактичного щеплення, лише лікар обирає форму і дозування препаратів. Всі вакцини, які завозяться до країни, проходять певний шлях сертифікації. Зазвичай вони мають Європейські сертифікати якості, тому сумнівів у їх безпечності та якості бути не може. Проте батьки мають право обрати інший препарат і купити його за свої кошти.

За власні кошти можна придбати вакцину від вірусу папіломи людини, яка є рекомендованою. Існує 3 різновиди препаратів в Україні різної цінової категорії та спектру дії, але вибір можна робити лише разом з лікарем-гінекологом.

Дуже важливо продовжувати рутинну імунізацію під час пандемії COVID-19. Проте рекомендовано ретельно дотримуватися правил інфекційної безпеки під час відвідувань поліклініки.

Херсонський обласний центр громадського здоров’я

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН