Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Віртуальну екскурсію до Великодня влаштували у херсонському музеї

Розповідь про Святого Апостол Андрій Першозваний та зображення ікони розмістили на сторінці Херсонського обласного художнього музею.

Ім’я Св. Андрія як Апостола Скіфії згадується в «Повісті минулих літ» Нестора Літописця, де вказується, як учень Христов подорожував Дніпром і досяг київських пагорбів. Там Св. Андрій встановив дерев’яний хрест і прорік будівництво на цьому місті християнських церков і великого міста. З писань ІІІ століття Іполита і Оригена, шлях подорожі Апостола проходив через нижню течію Дніпра, через його гирло, тобто, через територію сучасної Херсонщини.

З тих пір вшанування образа Св. Апостола Андрія на Русі стало традиційним. У Києві на Подолі в пам’ять про цю історичну легенду було побудовано Андріївську церкву, у Севастополі (Херсонесі), звідки Апостол почав свою проповідь скіфам, встановлено йому пам’ятника.

У колекції Херсонського обласного художнього музею зберігається українська ікона – образ Св. Апостола Андрія. Постать святого на повний зріст розташовано у земному просторі. Ліворуч показано, як Апостол з учнями пливе у човні по річці, у верхній частині ікони – зображено, як Апостол встановлює хрест, праворуч від нього, вгорі – видно християнське місто з церквами (мабуть, то Київ), і, нарешті, праворуч внизу ми можемо спостерігати мучеництво Апостола Андрія. Він був розіп’ятий на хресті, поперечини якого були збиті у вигляді літери Х. Саме такий хрест є символом Апостола Андрія сьогодні, і його можна побачити на Андріївському прапорі.

Ікона Апостола Андрія з музейної колекції за своїм типом є житійною, бо вона розповідає про події життя першого учня Христової Церкви – Андрія Першозваного, колишнього рибалки, який залишив свій звичний спосіб життя і почав проповідувати Царство Боже. Всі хронологічні події на іконі відбуваються в єдиному часі та просторі і нагадують про існування іншого виміру, не обмеженого земними умовностями. Постать Святого зображена великою, його голова майже торкається небес, де зображено Спасителя, бо Св. Андрій виконує місію, яка на нього покладена Божественним Вчителем.

Таким чином, ікона містить в собі значний повчальний та містичний зміст, який відкривається при уважному спогляданні зображення.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН