Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Домашнє насильство під час карантину: куди звернутись жителям Херсонщини за допомогою

У світі  з запровадженням  карантинних заходів відслідковується тенденція до збільшення кількості випадків домашнього насильства. Для осіб, які зазнають домашнього насильства, соціальна ізоляція означає залишитися наодинці з кривдником.

Відповідно до закону «Про попередження насильства в сім’ї» насильством в сім’ї є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю.

Відповідно до закону «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

11 лютого розпочала роботу гаряча лінія для осіб, які постраждали від домашнього насильства та торгівлі людьми.  Сервіс цілодобово доступний за номером 15-47. Дзвінки є безкоштовними зі стаціонарних та мобільних телефонів, анонімними та конфіденційними.

 На «гарячій» лінії:

  • надаються інформаційні, психологічні та юридичні консультації чоловікам та жінкам, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або з питань загрози вчинення такого насильства,
  • надається психологічна допомоги потерпілим від домашнього насильства жінкам, чоловікам, дітям.

Тобто у разі потреби людина отримає практичну інформацію, що робити і куди звертатись при виявленні загрози чи проблеми.

   КУДИ ЗВЕРНУТИСЯ ПО ДОПОМОГУ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ЗАГРОЗИ ЧИ ПРОБЛЕМИ:

Поліція. Ви можете викликати поліцію за номером 102 або звернутися особисто до Національної поліції та написати заяву про вчинення насильства.

Медичні установи. Якщо Ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, варто звернутися до медичної установи за місцем проживання або викликати «швидку» за номером 103.

Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Центри соціальних служб надають соціальні послуги та психологічні консультації. За можливості спрямовують до центрів соціально-психологічної допомоги.

Служба у справах дітей. Якщо у Вашій сім’ї є діти, вони страждають від насильства, навіть, якщо є його свідками. Зверніться до служби для психологічної допомоги та захисту прав дітей.

Громадські організації. У більшості регіонів є громадські організації, які надають юридичні, психологічні та соціальні послуги особам, що зазнали домашнього насильства. Деякі з них мають «гарячі лінії» та притулки.

Центри безоплатної правової допомоги. Ви можете отримати необхідну юридичну консультацію чи супровід, якщо підпадаєте під категорію користувачів Центрів БПД.

Контакти найближчих установ та організацій Ви можете отримати на: 

  • Національній «гарячій лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації за номером 0-800-500-335 або 116-123 (з мобільного)
  • На «Гарячій лінії» системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами,  будь ласка, звертайтеся дистанційно до відділу «Білозерське бюро правової допомоги» Херсонського місцевого центру з надання БВПД.

Як отримати безоплатну правову допомогу в умовах карантинного режиму?

  • Усні правові консультації та роз’яснення можна отримати, зателефонувавши за телефонами: (05547) 3-32-60; +38 068 364-86-28;
  • Скайп: bilozerske
  • Письмові консультації можна отримати:
  • – написавши на електронну пошту відділу «Білозерське бюро правової допомоги» Херсонського місцевого центру з надання БВПД: bilozerske@legalaid.ks.ua
  • – заповнивши бланк та залишивши його у скриньці звернень, у приміщенні відділу «Білозерське бюро правової допомоги» за адресою: смт. Білозерка, вулиця Свободи, 108.
  • Просимо утримуватися від відвідувань центрів/бюро правової допомоги на період карантину. Працівники системи БПД допоможуть Вам дистанційно!

Бережіть здоров’я, користуйтеся своїм правом на письмове звернення і отримання безоплатної правової допомоги письмово.

Білозерське бюро правової допомоги

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН