Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський музей показав “лампу Аладіна” під час віртуальної екскурсії

Херсонські музеї, як і велика кількість світових культурних закладів, влаштовують віртуальні експозиції для своїх онлайн відвідувачів. На сторінці музею у соцмережах регулярно з’являються знімки та розповіді про експонати. Цього тижня мова йшла про “лампу Аладіна”, знайдену у Дніпрі.

Коли мова йде про чай, перше, що нам спадає на думку Англія, 5 o’clock tea, чайні сукні, танго, фунтовий пиріг, бульотка… Можна продовжувати і далі, але сьогодні пропонуємо зупинитись на двох останніх речах із цього списку.

Кілька років тому до фондів музею надійшла сучасна «лампа Аладіна». Цей предмет знайшов мешканець Херсона, купаючись у Дніпрі. Сталося це поблизу Потьомкінського острова ще в 70-ті роки минулого століття. У воді чоловік наткнувся на гострий предмет та, вирішивши, що це скло, хотів витягти його із піщаного дна. Але замість скла на поверхні з’явився срібний «чайник». Як у казці вирішили його потерти (зубним порошком), але бажань ніяких він не виконував, тому так і пролежав на полиці довгі роки.
Зірковий час звичайного «чайника» настав, коли він потрапив до фахівців нашого музею. Цей предмет перетворився на… дуже рідкісну бульотку. Бульотка – невелика металева посудина на підставці. У Європі її використовували під час подорожей, а також тривалих чаювань для підтримки постійної температури води. У них воду не кип’ятили, а підігрівали за допомогою спиртівки (яка в нашій бульотці, на жаль, відсутня) або спеціального отвору всередині, куди клали гарячі металеві гирі.
Бульотки були достатньо дорогими, тому ними користувались найчастіше заможні люди. Наприклад, якщо Ви поціновувач романів Джейн Остін, то у «Гордість та упередження» подібний срібний чайник є у містера Дарсі. Там, щоб вода залишалася гарячою, у спеціальний отвір кладеться нагрітий прут.
Отже, перед тим як заварити смачний чай у своїй улюбленій чашці, пропонуємо відчути себе трішечки англійкою або англійцем, та приготувати Фунтовий пиріг, який був дуже популярним у ХІХ ст.
Вам знадобиться: 450 г. вершкового масла кімнатної температури, 6 великих яєць + 6 жовтків, 450 г. пшеничного борошна, 450 г. цукру, ванілін або чайна ложка кмину (на форму до 24 см. беріть половину порції).

Окремо ретельно збити яйця та масло. Потім їх змішати, додати решту інгредієнтів та збивати ще 5 хвилин (або мінімум 200 рухів, якщо рукою). Випікати 1 год. 20 хв. при температурі 150°С. Ми не ризикнули і додали 1 ч.л. розпушувача))). Охолоджуйте пиріг на решітці.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН