Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Розпочалося примусове поповнення водою водосховища Катлабух (Фото)

Перший заступник голови Одеської обласної ради Вадим Шкарівський з робочим візитом відвідав село Суворово Ізмаїльського району, де розпочалося примусове підкачування води з річки Дунай у водосховище Катлабух за допомогою Головної насосної станції Суворівської зрошувальної системи Ізмаїльського управління водного господарства.

Через несприятливі кліматичні умови та замулення підвідних каналів, ще з минулого року водосховище Катлабух має критично низький рівень води. Катлабух є джерелом забезпечення водою понад 20-ти тисяч місцевих жителів 7-ми поруч розташованих населених пунктів (Стара Некрасівка, Кислиці, Багате, Утконосівка, Першотравневе, Саф’яни, Суворове). Воду використовують не тільки для зрошення, але й для господарсько-побутових потреб населення у зв’язку з відсутністю інших джерел прісної води. Єдиним невідкладним заходом для запобігання екологічній катастрофі є примусове поповнення водою з річки Дунай.

«Ми неодноразово проводили спільні робочі засідання з питань забезпечення Придунайського регіону водою за участі органів місцевого самоврядування та державної влади, представників наукових організацій, управлінь водних ресурсів та водокористувачів. На минулій сесії обласної ради ми з колегами вкотре звернули увагу на ситуацію, що склалась на Придунайських водосховищах Одеської області та підтримали звернення до Прем’єр-міністра України і Міністра енергетики та захисту довкілля України щодо невідкладного вжиття заходів з недопущення екологічної катастрофи у водосховищі Катлабух в Ізмаїльському районі Одеської області.

Насосна станція, за допомогою якої сьогодні розпочалося поповнення Катлабуха, не працювала майже 20 років і потребувала профілактичних ремонтних робіт. Одеською обласною радою, Басейновим управлінням водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю та Ізмаїльською районною державною адміністрацією були направлені відповідні запити до Державного агентства водних ресурсів України щодо виділення коштів для запуску насосної станції. У 2020 році Держводагенством було виділено 8 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів у короткі терміни були проведені всі налагоджувальні роботи та підготовлено насосну станцію для пуску води.

Спільними зусиллями державних органів влади, органів місцевого самоуправління, водокористувачів та водогосподарських структур вдалося зрушити з місця питання, яке не вирішувалося роками», – розповів Вадим Шкарівський.

\\

Одеська обласна рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН