Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Захоплені рейдерами підприємства на Херсонщині повернули законним власникам

Кілька років судових суперечок, звернення до різних державних інстанцій – аж до Президента України. І нарешті, справедливість і Закон перемогли рейдерські схеми. На Херсонщині власники захоплених рейдерами підприємств і фірм, таких як  «Херсонбуд» і «Квіти Херсону», повернули свої  права. Про це журналістам «СтопКору» повідомили власники підприємств.

Завдяки ґрунтовній та злагодженій роботі оновленого складу Міністерства юстиції, керівництва Херсонської області, поліції та прокуратури Херсонщини, громадських активістів і журналістів, а також Міністерства юстиції, нарешті було відновлено  права захоплених підприємств Херсонщини, зокрема «Херсонбуду» («КПД 5С», ВП «Паритет») та «Квіти Херсону». Лад у реєстрах наведено за ініціативи Міністерства юстиції України.

Нагадаємо, журналісти інформагентства «Стоп корупції ТВ» , у рамках спільного проекту з ГО «Стоп корупції», провели цілу низку журналістських та громадських розслідувань рейдерських захоплень підприємств та землі на Херсонщині та виявили: до цих захоплень причетні одні й ті ж самі посадовці та державні реєстратори. А отже, можна підозрювати: діяла організована злочинна група, яка роками захоплювала підприємства Херсонщини.

 Ті, кому довелось роками протидіяти рейдерству в Херсонській області, впевнені: «В місті діє злочинне угрупування на чолі з ексмером, нині представником ОПЗЖ, Сальдо».

« Схема рейдерства «Херсонбуду» була реалізована через реєстраційні дії державних реєстраторів. В результаті – рейдери захопили підприємство та усіх керівників підприємств-супутників акціонерного товариства “Херсонбуд” вигнали з кабінетів, відчинили сейфи, забрали усі документи та замінили замки у приміщеннях. Через підставних осіб та реєстраторів рейдери, наближені до  Сальдо, захопили приміщення, техніку та корпоративні права вартістю 500 мільйонів гривень», – зазначають  юристи «Херсонбуду».

«У проміжок часу з 20.06.2017 до 07.03.2019 року державні реєстратори та нотаріуси з метою надання незаконних переваг Сальдо В.В., Холіну О.І., Лободі М.Т., Рошаку М.С., Ромащенко Р.О. , Чернієвському О.Г. та Борисенко О. для блокування можливості відновлення відомостей щодо власника ПП “ВФ Паритет”, який входить до складу ТОВ “КПД-5 С”, в ЄДР згідно з чинним наказом Міністерства юстиції України від 26.09.2017 року № 3026/5 та постанови Верховного суду від 13.02.2019 року, діючи за попередньою змовою із замовниками та організаторами злочину, з корисливою метою вчинили ряд реєстраційних дій з наявною корупційною складовою ( у вигляді проведення реєстраційних дій без сплати платежів до бюджету ,та всупереч чинним заборонам у держ. реєстрі) з багаторазового відчуження  майна та частки у корпорпоратівних  правах ТОВ КПД-5С яка належить ПП “ВФ “Паритет”– йдеться у поясненнях до матеріалів   кримінальної справи.

Ті ж самі державні реєстратори та підставні особи причетні й до рейдерських захоплень низки інших херсонських підприємств, наприклад, «Квіти Херсону».  Утім розслідування чисельні факти рейдерства на Херсонщині правоохоронці просто затягували, а судді оголошували рішення, зручні для колишнього мера Херсона (сьогодні представник ОПЗЖ ).

Попри відомі імена замовників, серед яких депутат міської ради Херсону Сальдо В.В., державний службовець Холін О.І., а також відомі імена виконавців захоплення: Лобода М.Т., Цепєлєв Ю.Ю., Рошак М.С., Ромащенко Р.О, Борисенко О. державних реєстраторів., Калугіна І.О., Золотих О.О., Крамчанін О.В., Бондаренко Д., Федчішин   і нотаріусів : Гіліна М.Г, Козоріз Р.В., Яценко О.М  не було оголошено жодної підозри, кримінальні провадження безпідставно закривались.

Журналісти «Стоп корупції» в своєму розслідуванні показали родинно-кланову схему, за якою відбувалось рейдерське захоплення.

 

 

Схема зв’язків у справі “Херсонбуду”

З огляду на суспільний резонанс і увагу, громадськості слідство і чисельні суди нарешті довели факт рейдерства. 13 лютого 2019 року, Верховний суд ухвалив рішення, яким підтвердив законність скасування рейдерських документів,за якими відбулося  захоплення майна «Херсонбуду».

Але попри рішення Верховного суду, з вини недоброчесних реєстраторів та суддів, ще цілий рік (до 12.03.2020) в  реєстрах актуальними  власниками корпоративних прав і прав на майно були підставні особи – Лобода М.Т., Борисенко О., Рошак М.С., Ромащенко Р.О.

«Світло у кінці тунелю з’явилось після того, як новообраний президент Володимир Зеленський публічно оголосив курс на жорстку боротьбу з рейдерством», – розповідають журналістам власники «Херсонбуду».

Вимушені борці з рейдерством – жертви рейдерських атак з Херсонщини, такі як «Квіти Херсону», «Херсонбуд», власники загарбаних пансіонатів та будівель  – об’єднали зусилля заради ефективної протидії рейдерам і оголосили про свої проблеми публічно. За підтримки ГО «Стоп корупції» 23 жовтня 2019 року в ІА «Укрінформ» відбувся круглий столу на тему «Боротьба з організованим рейдерством. Проблеми і механізми їх вирішення».  Потерпілі від рейдерства, громадські активісти, народні депутати, профільні чиновники та експерти обмінялися своїми думками та підписали відкрите звернення до Президента України з такими вимогами:

  1. Вжити заходів для контролю державних реєстраторів, які часто стають зброєю у руках рейдерів та виконавцями рейдерських схем.
  2. Доручити компетентним органам навести лад у державних реєстрах з метою унеможливлення внесення до них недостовірної інформації.
  3. Зобов’язати правоохоронні органи провести повне та об’єктивне розслідування стосовно вказаних фактів рейдерства та притягнути винних до відповідальності»

І надали 3-місячний термін для вирішення проблеми.

 

Фото із відкритих джерел

 

З відповіді Офісу Президента журналістам «СтопКору» стало відомо, що впродов 3-х місяців офіс Володимира Зеленського направив Звернення до Міністерства юстиції України і доручив Мінюсту розібратись з ситуацією.

У листопаді 2019 року губернатор Херсонщини Юрій Гусєв  скликав Антирейдерський штаб при ОДА і заслухав власників «Херсонбуду».

  «Я прошу з правоохоронцями прийняти принципові рішення, і, по-перше, видворити це організоване злочинне угрупування з захоплених об’єктів. По-друге, через координацію дій правоохоронних органів завершити розслідування і довести результат до відновлення справедливості й покарання винних», – з такою вимогою звернувся Голова правління-Генеральний директор ПАТ «Херсонбуд» Олександр Сандік до керівництва Антирейдерського штабу.

Губернатор узяв резонансні справи рейдерства під особистий контроль. Зокрема, доручив правоохоронцям прискорити слідство.

 

Фото із відкритих джерел

 

Після публічного резонансу і відновлення контролю з боку обласної влади, кримінальні провадження щодо «Херсонбуду» об’єднали і передали до обласного управління поліції й прокуратури. У листопаді 2019 року змінили керівників обласної прокуратури. І  одразу стали відчутними реальні зрушення. Саме призначили нового процесуального керівника у справі рейдерства «Херсонбуду».

Прокуратура Херсонської області, яка здійснює процесуальне керівництво, надала вказівки слідчим і встановила строк їх виконання – до кінця березня 2020 року.

Після цього  правоохоронці розпочали масові вилучення документів у нотаріусів і реєстраторів, причетних до справи «Херсонбуду». За місяць слідство щодо рейдерського захоплення підприємства просунулось більше, ніж за 2 роки!

У результаті – 12 березня 2020 р. у державні реєстри  було внесено накази Мінюста та рішення Верховного суду і скасовано  усі незаконні реєстраційні дії. Таким чином поновили усі попередні майнові і корпоративні права власників «Херсонбуду».

Паралельно, аналогічні події відбувались і навколо захопленої фірми «Квіти Херсону». Після років боротьби, 5 березня 2020 року у державному реєстрі було  відновлено  корпоративні права засновників фірми.

«Ми звернулись до губернатора Юрія Гусєва, він звернувся до Міністерства юстиції з ініціативою провести документальну перевірку законності внесених рейдерами змін до реєстру. Перевірка Мінюсту показала: внесені зміни до реєстру були незаконними. В результаті недоброчесний реєстратор Федчишин, який вносив зміни, був покараний: відсторонений від реєстрів на 3 місяці. А повний склад засновників знову внесли до державного реєстру»,  – розповіла «СтопКору» директорка «Квіти Херсону» Надія Максименко.

«Попереду у нас – через кримінальні провадження – повернення незаконно розпроданого рейдерами майна», –  акцентує пані Надія.

« Зараз відбулася важлива перемога Закону та справедливості над корупцією! Президент України Володимир Зеленський оголосив курс на протидію рейдерству, Міністерство юстиції зайняло принципову позицію,  губернатор Херсонщини Юрій Гусєв узяв  під контроль координацію взаємодії правоохоронців (справами зайнялись обласні управління поліції та прокуратури) , і після цього слідство значно активізувалось, а суди і реєстратори перестали танцювати під дудку рейдерів», – зазначив в коментарі «СтопКору»  генеральний директор ПАТ “Херсонбуд” Олександр Сандік.

Він також відзначив велику роль у протидії рейдерству громадських активістів та журналістів, які викривають рейдерські схеми та роблять проблеми публічними.

«Кожна гілка влади і суспільства має чесно й сумлінно виконувати свою роботу  для відновлення законності. Таким чином, ми маємо розуміти, що усі разом – власники загарбаних підприємств, місцева влада, державна влада, правоохоронці та громадські активісти – ми можемо ефективно протидіяти проявам рейдерства в країні!» – резюмував Олександр Сандік.

Попереду ще одна принципова для активістів та борців з рейдерством справа: покарати рейдерів – як замовників, так і виконавців.

Активісти вимагають від правоохоронців довести ці справи до кінця та притягнути до відповідальності тих, хто знехтував законом і злочинно захопив майно і корпоративні права  в інтересах «впливових людей».  «СтопКор» стежитиме за розвитком подій навколо цих резонансних справ.

Стопкор

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН