Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Яку воду споживають мешканці Горностаївщини

Для життєдіяльності людини дуже важливим є гігієнічне значення води, тобто її якість. І найвища вимога до якості якої – бути безпечною в епідеміологічному відношенні та нешкідливою за хімічним складом. Як стверджують науковці, 80% відомих у світі хвороб пов’язані з якістю води, кожна десята людина страждає через неякісну воду, а близько 5 мільйонів мешканців Землі, в основному дітей, внаслідок цього помирають. Тож, якої якості подається питна вода на Горностаївщині, про відповідність води централізованого водопостачання санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам.

На території району функціонують 13 підприємств, які здійснюють водопостачання у 29 населених пунктах. Вода подається від 65 робочих артезіанських свердловин, на 1 комунальний водопровід та 28 сільських. За результатами моніторингу питної води на відповідність вимогам ДержСанПіНу, її якість за бактеріальними показниками здебільшого відповідає санітарним вимогам. Проте викликають занепокоєння відхилення води централізованого водопостачання за фізико-хімічними показниками – не відповідає вимогам санітарних правил 97 % досліджених зразків. Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертало увагу, що за фізико-хімічними показниками (загальна жорсткість, хлориди, сульфати, нітрати, сухий залишок, залізо, каламутність) найгірша ситуація у Нижньосірогозькому, Горностаївському, Каховському та Великолепетиському районах.

За якість та безпеку водопровідної води відповідають її виробники. Тож кожне підприємство питного водопостачання зобов’язане, за гігієнічними вимогами, здійснювати виробничий лабораторний контроль якості та безпечності питної води, що подається населенню та систематично надавати результати цього контролю до Держпродспоживслужби. Упродовж 2019 року всі комунальні підприємства району розробили технологічні регламенти виробництва питної води, однак календарні графіки відбору та дослідження проб води виконувалися не в повному обсязі.

З-поміж тих, хто своєчасно досліджує питну воду та надає відповідні протоколи до Горностаївського районного управління такі комунальні підприємства: Антонівське ЖКГ «Фенікс», Дубівське КП «Дубок», Костянтинівське БГСКГ «Пролісок», Маринське КП «Водограй», Великоблаговіщенське КП «Тавричанка», Червонополянське БГПКОН, Козаче-Лагерське КП  «Струмок», Заводівське КП «Зоряне», Ольгинське КП «Добробут».

Відновлено роботу із дослідження води у  Червоноблагодатненському КП «Надія». Не найкращий стан справ щодо цього і в Горностаївському ККП, Славненському КП «Джерело».

Негативно впливають на якість питної води застарілі мережі водопостачання та недостатнє очищення на очисних спорудах. Аби підвищити якість питної води Горностаївське районне управління рекомендує водопостачальним підприємствам району облаштовувати на кожній свердловині додаткові очисні прилади, які б доводили воду до нормативів.

Звісно, це дороговартісна процедура, й не «по кишені» нашим комунальним підприємствам. Про дотримання санітарних стандартів дбають заклади освіти – торік у кожній школі та дитсадку району було встановлено фільтри для доочистки води. Звісно, це не усуне повністю проблеми щодо якості водопостачання, проте зменшить імовірні ризики зараження. Адже, зважаючи на давність побудови водопроводів, часті пориви на них, подання води за графіками, щороку зростає вірогідність потрапляння у водопровідну мережу забруднень, у тому числі патогенних мікроорганізмів з вигребів та інших джерел навколишнього середовища.

Задля недопущення виникнення епідемічних ускладнень на території населених пунктів Горностаївського району, рекомендуємо запровадити ряд заходів: усім  комунальним підприємствам досліджувати якість питної води, що подається громадянам, за календарними графіками; двічі на рік здійснювати планову дезінфекцію водопровідних мереж та споруд; своєчасно проводити ремонт на водопровідних мережах, після усунення аварій проводити поточну їх дезінфекції; встановити індивідуальні системи очистки води у місцях та на об’єктах, де спостерігається невідповідність зразків води питної.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН