Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Новій Каховці невідомі поширювали фейки про кількість захворювань на коронавірус

19 березня невідомі, яким дуже кортить посіяти паніку серед мешканців Новокаховської громади, зателефонували до міського управління з питань НС і ЦЗН і повідомили про велику кількість хворих на пневмонію, які нібито в ніч на 19 березня поступили до відділення міської лікарні.

Журналісти негайно звернулися за коментарем до головного лікаря КНЗ «Центральна міська лікарня міста Нова Каховка» Ігоря Гайдаманчука.

Обурений керівник повідомив: всі ці «новини» є нічим іншим, як поширенням недостовірної, неправдивої інформації. І надав інформацію про нинішню ситуацію в лікарні.

– В інфекційному відділенні Нової Каховки завжди є пацієнти. Станом на 19 березня в лікарні в дорослому та дитячому інфекційних відділеннях проходять лікування 38 хворих на пневмонію – з них 20 дітей. Кількість випадків має тенденцію до зменшення. І для весняного сезону це характерна ситуація. Тяжких хворих немає.

В нашій лікарні є сучасне інфекційне відділення на 25 ліжок – 4 бокси і 4 полубокси, де хворих можна ізолювати і лікувати. Якщо раптом кількість хворих буде більша, ніж 25 – сусідню триповерхову будівлю, в якій нині розташовані відділення неврології, хірургічне відділення №2 і травматологія – перепрофілюємо на ще одне інфекційне відділення. А хворих з цих відділень переведемо до інших відділень нашої лікарні.

Наскільки лікарі забезпечені засобами захисту та необхідним обладнанням?

Ми працюємо на випередження. Тому рішенням сесії міської ради 18 березня виділено кошти зі залишку коштів загального фонду, що склався станом на 1 січня 2020 року, в сумі 3 млн. 23 тис. грн.. Збільшено видатки резервного фонду міського бюджету на суму 1 млн. гривень. 400 тис. грн. спрямовано на придбання засобів індивідуального захисту та необхідних медикаментів для працівників КНП «Центральна міська лікарня міста Нова Каховка». 945 тис. грн. виділили на придбання двох апаратів штучної (інвазивної та неінвазивної) вентиляції легень для КНП «Центральна міська лікарня міста Нова Каховка» – лікарня має ще 8 апаратів. 645 тис. 823 грн. виділили для виплату заробітної плати працівникам НКП «Центральна міська лікарня».

Керівництвом лікарні розповсюджено на території Новокаховської громади інформаційні плакати з основною інформацію щодо профілактики захворювання коронавірусною інфекцією. Щодня в екстреному режимі з завідуючими відділеннями, заступниками головного лікаря вирішуються важливі питання щодо попередження поширення корона вірусу і надання допомоги тим, хто захворів. Відпрацьовано алгоритм дій медичного персоналу у випадку, якщо до лікарні поступить хворий.

18 березня відбулася нарада в Департаменті охорони здоров’я. Було повідомлено, що для Нової Каховки, яка є однією з восьми опорних лікарень області, виділено безкоштовно 10 тисяч масок для медичних працівників.

Чи отримала лікарня допомогу від держави?

Щоденно ситуація змінюється. І потреби у засобах зростають. Приміром, на сьогодні ми досі не маємо тест-систем на визначення коронавірусу, не отримували апаратури та захисних костюмів за рахунок державних коштів. Все, що надано лікарні, придбано за кошти місцевого бюджету.

Наскільки укомплектовано інфекційне відділення медичними працівниками?

Відділення укомплектовано повністю. В лікарні працює три досвідчених інфекціоніста. По районам Херсонщини таких спеціалістів взагалі немає, так само, як анестезіологів та необхідної апаратури. В подальшому пацієнти з підтвердженими випадками на захворювання коронавірусною інфекцією будуть звозитись з цих районів до опорних лікарень у Каховці та Новій Каховці.

Як у всій лікарні, так і особливо в інфекційному відділенні медичний персонал забезпечений засобами захисту і дезінфікуючими засобами. В інфекційному відділенні для лікарів є необхідні захисні костюми багаторазового використання, респіратори, маски, шапочки і окуляри, а також бахіли. Організовано підвезення лікарів транспортом лікарні з дому на роботу і назад.

Лікарі просять мешканців міста серйозно поставитись до нинішньої ситуації, ретельно виконувати всі рекомендації медичних працівників. Найкращий захист від вірусу – максимальне перебування вдома, дотримання санітарно-гігієнічних правил, вологе прибирання в приміщенні із застосуванням дезінфікуючих засобів.

Уникайте скупчення людей, обов’язково одягайте маски, подбайте про ваших рідних похилого віку – забезпечте їх всім необхідним, і нехай вони залишаються вдома. Адже літні люди – найбільш чутливі до коронавірусу.

Захистіть від вірусу дітей – нехай вони якомога більше часу перебувають вдома. А виходячи на прогулянку, обирайте місця, де немає скупчення людей. Особливо корисною є прогулянка в сонячні дні. Адже вірус боїться сонячних променів та високої температури.

Якщо ж є необхідність здійснити покупки в магазині – одягайте окуляри, маску і рукавички, від покупців у магазині тримайтеся на відстані не менше метра. Суворе дотримання цих порад збереже здоров’я і життя Вас і Ваших рідних та близьких.

Це випробування ми спокійно і впевнено маємо подолати разом. І наслідки залежать від кожного з нас. В ці дні особливо важливими є прояви витримки, людяності, розуміння ситуації. Зберігайте спокій і довіряйте лише перевіреній офіційній інформації. Її Ви можете почути у щоденних випусках передач Радіо Нова Каховка на хвилі 100,9 ФМ -7.00 до 8.00, з 11.00 до 12.00, з 19.00 до 20.00, прочитати у щотижневику «Говорить Нова Каховка», який виходить друком щовівторка і розповсюджується на території Новокаховської ОТГ безкоштовно, і на сайті «Радіо Нова Каховка» (radionk.com.ua). Залишайтесь з нами. Ми працюємо для вас. І будьте здорові!

Новокаховська міська рада

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН