Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

1 квітня закривається Мелітопольський протитуберкульозний диспансер

Медики та пацієнти Мелітопольського протитуберкульозного диспансеру кажуть: із 1 квітня будуть позбавлені роботи і лікування. Це відбудеться в рамках другої хвилі реформування медичної галузі, що передбачає певну оптимізацію закладів охорони здоров’я. Зокрема, диспансерів, де лікують хворих на туберкульоз, або ВІЛ-інфікованих. Причина таких оптимізаційних заходів – недостатня кількість пацієнтів амбулаторій на один заклад або відсутність хворих, які потребують саме стаціонарного лікування.

Через небезпечність туберкульозу стороннім сюди вхід заборонений. Пацієнти не люблять показувати своє обличчя через діагноз. Нині протитуберкульозний диспансер – спеціалізований центр із лабораторією, рентгеном, власними науковими дослідженнями і професійним медичним персоналом.

«З першого квітня нам запропонували штатний розклад комунальним некомерційним підприємством Запорізький обласний фтизіопульмонологічний центр. Штатний розклад передбачає трьох лікарів. Один із них – дитячий фтизіатр та два дорослих, три медсестри, пів ставки санітарки та 8 сторожів. Тобто, стаціонару не буде взагалі. І хворі, які тут зараз, – 74 особи та один у приймальному відділенні, оформлюють – із відкритою формою туберкульозу та небезпечні для оточення, опинитися мають на вулиці», – каже голова комісії з припинення діяльності комунальної установи «Мелітопольський протитуберкульозний диспансер» Юлія Семенова.

Медики пояснюють: замінити спеціалізований заклад декількома лікарями, що будуть вести прийом, – не вийде.

«Якщо просто зараз розпустити, розвалити всю нашу систему – коронавірус здасться дрібницею у порівнянні з тубхворобою», – наголосила медсестра відділення №1 Мелітопольського протитуберкульозного диспансеру Олена Жукова

Медперсонал каже: від закриття протитуберкульозного диспансеру постраждають три сторони – медики цього закладу, їхні пацієнти і загалом мешканці Мелітополя та району, адже інфіковані паличкою Коха, будуть знаходитися поза стінами лікувального закладу. Як альтернативу хворим на туберкульоз пропонують лікування у Запоріжжі. В Мелітополі зауважують: частина пацієнтів Мелітопольського протитуберкульозного диспансеру – бездомні.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН