Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині вийшли в поле раніше запланованих строків

Для аграріїв Горностаївського району, як і для всіх сільгоспвиробників, настала дуже відповідальна пора – за короткі терміни необхідно провести широкий спектр весняно-польових робіт. І найважливіше – вчасно і якісно засіяти площі, доглянути і зберегти озимину.
Цього року зима так і не прийшла. Може це і на краще, адже озимі після посіву всуху могли просто не пережити морозів. Але, якщо морозів не було, то й опадів також, що здавалося б, погіршувало ситуацію. Але чи справді так погано?
За повідомленнями на колегії райдержадміністрації, що відбулася в лютому 2020 року, маємо таку інформацію. Для отримання врожаю нинішнього року в районі передбачається зернову групу витримати на рівні 29 тисяч гектарів – 41 % до всієї посівної площі. Ярих культур прогнозується посіяти 39,5 тисячі гектарів. Озимих культур, які складають основу валового виробництва зерна під урожай 2020 року, в районі посіяно 24,5 тисячі гектарів – 100 % до запланованого. Крім того, посіяно 4,5 тисячі гектарів озимого ріпаку.
Потреба в мінеральних добривах складає 4 960 тонн, забезпеченість – понад 70 %. Для проведення сільгоспробіт дизпалива потрібно 999 тонн, придбано понад 50 % до потреби. За станом на 19 лютого, підживлено 14,3 тис. га озимих культур, або 49 % до посівної площі.
Узимку сільгоспвиробники підготували техніку – на весняно-польових роботах задіяно 754 трактори, 231 культиватор та 174 посівні агрегати. Посівним матеріалом ярих культур підприємства забезпечені стовідсотково, завершують придбання насіння кукурудзи та соняшнику.
Весняні сільгоспроботи на Горностаївщині стартували ще на початку лютого, адже нинішня зима була теплою, тож погодні умови Херсонщини дозволили дуже рано вийти в поле.
Про перебіг польових робіт загалом у районі дізнатися дуже важко, відверто кажучи, неможливо. Адже управління агропромислового комплексу в райдержадміністрації ліквідували і цими питаннями ніхто не цікавиться. Тому можемо прослідкувати хід весняно-польових робіт та, що хвилює сільгосптоваровиробників лише за словами керівників окремих господарств.
– У лютому переважно була весняна погода, тому й почали активні польові роботи, – говорить директор ПСП «Дружба» Володимир Луговець. – Повністю підживили озимі, вологу закрили, пшеничні поля поборонували. Сіяти ярові, а їх у нас всього 100 гектарів ячменю, не ризикнули, бо синоптики обіцяли морози. Сою ми не сіємо, бо невигідно – виходить дуже висока собівартість з поливом, а закупівельні ціни низькі. Та й на іншу продукцію теж знизилися ціни. У нас з минулого врожаю на складі залишилася третина соняшнику – невигідно було реалізовувати, адже ціна зменшилася майже на тисячу гривень. Та й на пшеницю ціна знизилася на понад 600 гривень.
Така ситуація з реалізацією збіжжя, мабуть, у багатьох господарствах. Та, вочевидь, продавати свої запаси найближчим часом селянам все-таки доведеться, оскільки потрібно звільняти місце для нового врожаю, і чимскоріше, адже напередодні його збору ціни на зерно знову можуть впасти. Як завжди це буває.
Раніше, бувало, закупівельні ціни на нього були мало не нижче собівартості, і аграрії притримали товар у розрахунку на те, що під кінець зими вони виростуть. Так бувало завжди, проте в цьому році ціни і до весни не ростуть, а лишень падають.
– Наше підприємство нині завершує підживлення озимих культур та боронування для закриття вологи,– поділився інформацією директор ТОВ «ТД «Горностаївський райагрохім» Юрій Васильєв. – Стан озимих, можна сказати, добрий. Ранніх ярових ми не сіємо, тож готуємося до сівби пізніх культур. Очікуємо, якщо буде така погода, то доведеться з 1 квітня вже розпочинати полив озимих.
Великою загрозою для озимини, говорять сільгоспвиробники, цьогоріч стали гризуни. Їх популяції розвинулися масово. Особливо на площах, де попередниками були пшениця та ріпак.
Втім, аграрії вже на полях. І, як бачимо, через погодні умови буде зміщено і графіки посіву ярих культур, які необхідно розпочати раніше, аби в оптимальні терміни здійснити всі польові роботи.
Любов РУДЯ
Сільські новини

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН