Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В херсонській лікарні пройшла акція-скринінг щодо виявлення глаукоми

В лікарні Тропіних пройшла акція-скринінг щодо виявлення глаукоми: проаналізовано результати…

13 березня в клінічній лікарні ім. А. і О. Тропіних в рамках «Всесвітнього тижня боротьби з глаукомою» відбулася акція з вимірювання внутрішньоочного тиску експрес-методом за допомогою безконтактного тонометра з метою раннього виявлення глаукоми.

Нагадаємо, глаукома – це прогресуюче захворювання, яке при неналежному лікуванні і спостереженні може призводити до незворотної втрати зору. Основний фактор ризику глаукоми – підвищення внутрішньоочного тиску.

За даними інформаційно-аналітичного відділу лікарні, за рік в Корабельному районі міста виявляється від 26 до 52 нових випадків глаукоми. На обліку з цим захворюванням знаходиться понад 1000 осіб.

Отже 13 березня зранку протягом трьох годин в холі поліклініки №1 усі бажаючі могли скористатися можливістю пройти обстеження скринінговим методом, за допомогою сучасного безконтактного апарату для вимірювання внутрішньоочного тиску, який для визначення показників використовує потік повітря.

Коментуючи результати вимірювань, заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Світлана ПШЕНИЧНА відзначила, що з 87 пацієнтів, які брали участь в акції, у 14 було виявлено підвищений внутрішньоочной тиск, причому всі вони дізналися про ці порушення вперше.

Вісім пацієнтів відзначили, що мають діагноз «глаукома», але, на жаль, контроль захворювання не є ефективним, оскільки на момент обстеження у них також були виявлені підвищені показники.

Таким чином, за підсумками акції можна говорити не лише про актуальність захворювання, а й про проблему недостатньої уваги людей до свого здоров’я.

За словами медиків, у ряді випадків пацієнти зізнавалися, що в свої «за 50 років» вони ніколи не зверталися до лікаря офтальмолога і сьогодні вперше дізналися про виявлену у себе проблему. Крім того, у деяких з них показники були дуже високими – 36, 42 мм рт. ст. (при нормі 11 – 22 мм рт. ст.). Такі хворі потребують негайного лікування.

– За допомогою подібних акцій ми хочемо мотивувати наших пацієнтів, особливо з групи ризику (передусім це вік старше 40 років та наявність спадкового чинника) регулярно обстежуватися у офтальмолога та контролювати стан зору, – каже Пшенична. – Адже в більшості випадків глаукома в початковій стадії протікає безсимптомно, а несвоєчасне її діагностування та відсутність лікування загрожує незворотною сліпотою.

Також лікар уточнила, що безконтактний метод дає орієнтовний показник внутрішньоочного тиску, проте з його допомогою можна швидко виявити людей, яким необхідно більш поглиблено обстежитися. Якщо визначено граничний тиск – це показання до контактного вимірювання, – зазначила вона.

Тому всі пацієнти, у яких в ході акції були виявлені відхилення від норми в показниках внутрішньоочного тиску, були записані на прийом до лікаря-офтальмолога для подальшого обстеження та консультації.

Джерело

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН