Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пред’явіть документи! Слідчі взялися за реєстраторів і нотаріусів у рейдерській справі “Херсонбуду”

Почалися масові виїмки документів у нотаріусів і реєстраторів, причетних до справи «Херсонбуду», допити та з’ясування усіх обставин кримінального провадження. За місяць слідство щодо рейдерського захоплення підприємства просунулось більше, ніж за 2 попередні роки! Про це журналістам «СтопКору» розповіли представники підприємства.

Слідство зрушило з мертвої точки після того, як справу передали у провадження до Херсонської обласної прокуратури та поліції.

Нагадаємо, майно «Херсонбуду» рейдери захопили за допомогою незаконних (вже визнано в судах) змін, внесених до державного реєстру. Справа рейдерського захоплення майна найбільшої будівельної компанії Херсона, яке належить родині почесного громадянина міста, а також причетність до неї херсонських політиків (зокрема, депутата Херсонської міської ради В. Сальдо) набули великого суспільного резонансу. Утім за 2 роки слідства жодному винуватцю не було оголошено підозру, а слідство бездіяло.

Зрештою, слідчі таки почали тотальну перевірку документів. На клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Херсонській області Шепетовської Ю.В., погоджене з прокурором Херсонської місцевої прокуратури Херсонської області Петровим В.М., 28 лютого суддя Херсонського міського суду Радченко надав дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів державного реєстратора Гіліної. Ці документи стосуються справи рейдерського захоплення «Херсонбуду». Зокрема, йдеться про документи, які надавалися сторонами під час нотаріального засвідчення Протоколу №1/17 Загальних зборів учасників ТОВ «КПД-5С» від 29 серпня 2017 року (початок процесу рейдерського захоплення).

Саме нотаріус Гіліна, яка засвідчувала підпис на договорі таємничого «першого покупця» частки майна Черняєвського, якого ні до до, ані після ніхто не бачив.

Цікаво, що чоловік реєстратора Гіліної – адвокат Євген Гілін – працює в Адвокатському об’єднанні «Жованнік і партнери», яке представляє інтереси Сальдо і його підставних осіб, на яких за підробленими документами перереєстровано майно «Херсонбуду».

«Надати дозвіл слідчому відділу СУ ГУНП в Херсонській області Шепетовській Юлії Володимирівні на тимчасовий доступ до документів, які містять охоронювану законом таємницю та знаходяться у володінні державного нотаріуса Другої державної нотаріальної контори Гіліної Марини Григорівни (Херсонська обл., м. Херсон, вул. Рішельєвська, 21), а саме документів, які надавалися сторонами під час нотаріального засвідчення Протоколу №1/17 Загальних зборів учасників ТОВ «КПД-5С» від 29 серпня 2017 року, копію зазначеного протоколу, копію з Книги реєстрації нотаріальних дій (правочинів)…», – йдеться в ухвалі судді Радченко.

Також у документі йдеться про реєстраторів Козоріз, Золотих та інших, залучених до багаторазового переходу корпоративних прав і майна «Херсонбуду» від одних підставних осіб до інших.

«На даний час є необхідність в отримані зазначених документів з метою їх огляду, призначення відповідних експертиз (почеркознавчих, технічних, тощо) та підтвердження або спростування факту надання підроблених документів з метою незаконного заволодіння майном, яке належало ТОВ «КПД-5С»», – йдеться в документі.

Аналогічний дозвіл слідчі отримали на вилучення документів із відділу реєстрації Херсонської міської ради.

«Надати дозвіл слідчому відділу СУГУНП в Херсонській області Шепетовській Ю.В. на тимчасовий доступ та можливість вилучити в оригіналах документи, що становлять охоронювану законом таємницю та зберігаються у відділі державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Херсонської міської ради», – йдеться в ухвалі суду від 3 березня.

Нагадаємо, реєстратор цього відділу реєстрації Бондаренко у 2019 році зареєстрував «дарування» частин підприємства третім особам.

Ще кількома ухвалами суду слідчі отримали доступ до інших матеріалів реєстраційного відділу Херсонської міської ради. Зокрема, до оригіналів реєстраційної справи на адміністративну будівлю загальною площею понад футбольне поле (8073 кв.м.), розташованої за адресою: вул. Лютеранська, інших об’єктів нерухомості «Херсонбуду», а також доступ до документів ВП «Паритет», ТОВ «КПД 5С», тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем, що пов`язані з реєстрацією права власності майна «Херсонбуду».

Також з 18 лютого слідчі отримали доступ до документів про право власності на майновий комплекс в Олешківському районі, якій належав «Херсонбуду» (документи зберігаються у Олешківській міській раді), а також комплексу відпочинку «Прибій», що у с. Залізний порт.

Загалом за два тижні слідчі отримали понад 10 ухвал щодо доступу до реєстраційних документів стосовно цієї справи.

Таким чином, слідство щодо рейдерства «Херсонбуду» серйозно узялося за перевірку усіх документів та з’ясування законності внесення змін до реєстрів.

Нагадаємо, у 2017 році, у родини засновника будівельної компанії «Херсонбуд» Бориса Сандіка рейдери вкрали майно загальною вартістю близько 500 млн грн. Схема рейдерського захоплення майна досить поширена: підробне рішення власника компанії виконавець вносить зміни до реєстру на основі фальшивих документів і укладає договір купівлі-продажу корпоративних прав, за яким третину статутного капіталу продає іншій компанії. Продана частка виводиться, частки учасників перерозподіляють, рейдери обирають нового директора, змінюють місце реєстрації й ухвалюють нову редакцію Статуту.

Суди тривали два роки і дійшли до вищої інстанції – Верховного суду.

13 лютого 2019 року Верховний Суд визнав чинним наказ Міністерства юстиції України від 26.09.2017 року № 3026/5, поновивши тим самим права ВФ «Паритет» на частку корпоративних прав в «КПД 5 С» – підприємстві, в якому зареєстроване майно «Херсонбуду». Таким чином, після півторарічних судових суперечок суд вищої інстанції визнав незаконність рейдерського захоплення майна будівельної кампанії за допомогою маніпуляцій з реєстрами. Тобто, всі реєстраційні дії, які Мінюст визнав незаконними та скасував, а суд вищої інстанції підтвердив, мають бути викреслені з реєстру.

Про результати слідства «СтопКор» обов’язково довідається у херсонських правоохоронців.

Стопкор

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН