Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

“Кам’янська січ”: херсонцям показали красу природного парку (фото)

Фото весняного національного природного парку “Кам’янська січ” та історію про диво природи розмістив у соцмережах Ігор Йосипенко.

Завдяки своєму положенню в пониззі Дніпра на берегах двох морів Херсонщина має значний туристичний потенціал у сфері екологічного туризму. Звичайно, ядром розвитку такого туризму є об’єкти природно-заповідного фонду.
Природні можливості Херсонщини відносно розвитку мережі природно-заповідного фонду області сьогодні ще далеко не вичерпані. Дуже привабливим у цьому плані може стати запроектований національний природний парк «Кам’янська Січ».
До його складу планується залучити землі Качкарівської, Милівської, Новокаїрської, Червономаяцької, Новорайської сільрад Бериславського району та Новокам`янської Великоолександрівського району. Орієнтовна загальна площа об’єкту складатиме близько 13 тис. га. До складу Парку увійдуть Кам’янська та Милівська балки, тераса річки Дніпро.

Ця територія має велике історико-культурне значення. Тут на високому березі Дніпра (тепер Каховського водосховища), при впадінні в нього балки Кам’янки (нині це околиця села Республіканець) в 1709-1711 рр. та в 1730-1734 рр. розташовувалась одна з головних святинь українського народу козацька «Кам’янська січ».

На цій території знаходиться поховання, увінчане автентичним хрестом, славетного кошового отамана Кам’янської та Олешківської січі Костя Гордієнка – непримиримого борця за козацькі вільності та свободу цілого українського народу. Розташовані численні кургани. Деякі з них досягають значної висоти, ніколи не розорювалися. На значну природну цінність даної території вказує значна кількість рідкісних видів рослин.

Наразі, Департаментом екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації який очолює Юрій Попутько спільно з науковцями, Головним управлінням Держгеокадастру в області проводиться уточнення площі та коригування орієнтовних меж запроектованого Парку.

Зі свого боку, обласна державна адміністрація докладатиме усіх зусиль для створення ще однієї перлини Херсонщини.

P.S. Двадцять років тому в цих місцях нараховували до 300 голів оленів, останнього разу я бачив чотири штуки в 2014-му. На сьогодні в ці місця вже повернувся дикий кабан.
Ми зробимо усе щоб відродити природний фонд та створити запроектований національний природний парк «Кам’янська Січ».
Обіцяю кожного разу поповнювати даний альбом новими чудовими фото.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН