Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі можуть закрити спеціалізований медичний дошкільний центр

Припиненням роботи «Запорізького обласного дошкільного закладу з надання психіатричної допомоги санаторного типу» занепокоєні батьки вихованців та співробітники центру. Кажуть: з 1 квітня, коли розпочнеться другий етап медичної реформи – державне фінансування закладу можуть зменшити на дві третини.

На концерт до вихованців закладу прийшли діти, котрі ще кілька років тому були його постійними відвідувачами. Ті, які у дитинстві мали мовленнєві або рухові проблеми, співали пісні, грали на музичних інструментах твори відомих композиторів та авторські композиції. Музичні таланти продемонстрували й солісти гурту «Люди дощу», які вже заявили про себе у запорізькому музичному просторі. Нині заклад відкритий для всіх дітей, що потребують психіатричної допомоги. Сюди за консультацією приїздять не тільки з Запорізької області, а й інших регіонів України, – каже Наталія Острогляд – мати дівчинки з аутизмом, яка відвідувала цей заклад, а нині навчається в інклюзивному класі однієї з запорізьких шкіл.

«Коли відбувається маніфест дитини з аутизмом, батьки знаходяться в стані здивування, депресії, душевної травми, вони не знають, що робити. Медицина пропонує або ліки, щоб заспокоїти дитину, або спеціальні заклади, де дитина зачиняється. В цьому закладі фахівці пропонують працювати з дитиною, підбирати до неї ключики, аби з’ясувати, що і як впливає на її поведінку. Якщо раніше цей заклад був зачинений для загалу, для батьків, то вже наших дітей 5 років поспіль ми приводили сюди й навіть могли зайти на кухню й подивитися, чим їх годують. Таких умов ні в якому місці України немає», – розповідає мати дитини з аутизмом, голова правління громадської організації «Аутизм – свідоме батьківство» Наталія Острогляд.

Дошкільний заклад має багаторічний досвід роботи з дітьми з різними психіатричними діагнозами. Тут впроваджується індивідуальний підхід до кожної дитини. Базовий метод – раннє виявлення проблеми, аналіз та корекція її поведінки. До процесу лікування та соціалізації малюків активно залучають їхніх батьків, – розповів директор закладу Олег Борисовський. Протягом року тут перебуває 300 дітей. З ними працюють 50 співробітників – серед яких 17 педагогів, 4 логопеди, 4 психологи, 9 медичних сестер. За словами директора, останнім часом в Україні спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей із діагнозом: розлад аутичного спектру.

«У 2005 році з 300 дітей, котрі перебували у нас, 33 дитини були з розладом аутичного спектру. У 2010-му – вже 83 дитини. У 2015-му – 160 дітей, а в 2019-му – майже 170 дітей із аутизмом серед 300», – каже директор Запорізького обласного дошкільного закладу з надання психіатричної допомоги санаторного типу Запорізької обласної ради Олег Борисовський.

Торік у грудні стартувала процедура реорганізації Центру. Комунальне підприємство отримало статус некомерційного. За словами директора закладу, існує ймовірність, що цьогоріч фінансування центру зменшиться до 30% від необхідної суми.

«На місяць вийде 180 тисяч гривень. При тому, що сьогодні, в рамках державної субвенції та за допомогою нашої держадміністрації, на зарплати наших спеціалістів йде близько 500 тисяч гривень. А те, що фінансуватиметься Національною службою здоров’я України в рамках пакету «Психіатрична допомога дорослим та дітям», передбачений тільки медичний аспект. Тобто будуть оплачуватися тільки 4 медичні сестри, два лікаря, і один психолог», – додає Олег Борисовський.

Керівник закладу каже: за будь-яких обставин намагатиметься зберегти колектив спеціалістів. А в преслужбі Запорізької обласної ради, на чиєму балансі перебуває медичний заклад, журналістам Суспільного повідомили, що розгорнутий коментар щодо особливостей фінансування медичних закладів України на другому етапі реформування, серед яких 137 в Запорізькій області, нададуть у вівторок, 10 березня.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН