Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Медики Херсонського онкодиспансеру навчаються працювати на унікальному обладнанні

Коомп’ютерний томограф для підготовки до променевої терапії – один з двох на всю країну, а лінійний прискорювач для стандартної променевої терапії – один на південний регіон.

Про це Суспільному розказала виконувачка обов’язків керівника південного центру радіаційної терапії Олена Марценіус:

“Комп’ютерний томограф, призначений для того, щоб підготувати пацієнтів до лікування. Тут багато фіксуючих пристроїв. Маски, різні конструктори. Ми їх збираємо, щоб покласти пацієнта точно так, як ми його покладемо на лікувальному столі. Є три лазери- два напільних, один стельовий, – це все для того, щоб з точністю до пів міліметра розрахувати положення пацієнта при лікуванні і підводити випромінювання саме туди, куди потрібно. Ми навчаємося на фантомах, на різних дозометричних приладах, які вираховують дозу опромінення. Навчаємось і на один одному, щоб бути впевненими у майбутньому”

Таких комп’ютерних томографів,призначених для підготовки до лікування онкозахворювань на лінійному прискорювачі в Україні всього два: один апарат знаходиться в Києві, інший в Херсоні. Вартість такого томографа трохи менше 26-ти мільйонів гривень. Для лікування одного пацієнта потрібна команда з 11-ти спеціалістів. За світовими стандартами лікування, один лінійний прискорювач розрахований на 300 тисяч населення. Для Херсонщини таких потрібно – мінімум три, – говорить Олена Марценіус:

“На жаль, він лише один для всього півдня України. Більш того, ні в Миколаївській, ні в Одеській області немає новозбудованих приміщень, щоб встановити це обладнання. Наразі будується приміщення в Запорізькій області”.

Нове обладнання придбали коштом обласного і державного бюджетів , на гроші обласних територіальних громад та на пожертви херсонців, – говорить лікарка. Вартість лінійного прискорювача близько 42-х мільйонів гривень. Зараз він проходить тестування, – розказав інженер-радіолог Костянтин Репнін:

“Лінійний прискорювач потрібен для генерації високочастотного електромагнітного випромінювання, яке має іонізуючу дію та здатне убивати ракові клітини Старі апарати ґрунтуються на іншому принципі. Там трохи інше випромінювання. Там стоїть радіоактивне джерело. Даний апарат є генератором. Він генерує імпульси плюс-мінус такої ж енергії, теж іонізуюче випромінювання, але він не випромінює, коли вимкнений, на відміну від радіоактивних джерел”.

Презентація Південного центру радіаційної терапії, створеного на базі “Херсонського обласного онкологічного диспансеру” відбулася 28-го лютого . За одну зміну, а це доба, кожен з апаратів здатен прийняти до 40-ка пацієнтів, – розказала Олена Марценіус. До цього необхідно пройти ще два цикли навчання на томографі та один на лінійному прискорювачі, які проводять закордонні спеціалісти.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН