Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Встановлена причина загибелі птахів на березі річки Південний Буг

Пташиного грипу на Миколаївщині немає. У Держпродспоживслужбі розповіли про результати досліджень мертвих диких качок, яких знайшли на березі річки Південний Буг, у мікрорайоні Намив.

Завідуючий відділом молекулярно-генетичних досліджень Олексій Жемердєй говорить, що птахи загинули не через хворобу.

– Дослідження ставилося протягом робочого дня. Для досліджень відбирається матеріал – легені, селезінка, також можливо відбирати серце. Чому ці органи відбираються? Тому що там відбувається найбільше накопичення вірусу. Результати від’ємні. Поставили ми на високо тип А – грип пташиний. Підтипи Н5, Н7. Результати від’ємні. Ті качки могли здохнути просто від старості, вони немолоді птахи, – каже Олексій Жемердєй.

– Останній випадок спалаху пташиного грипу на Миколаївщині був зафіксований у 2017 році в Миколаївському зоопарку, – розповідає завідувачка вірусологічного відділу Миколаївської державної лабораторії Держпродспоживслужби Ірина Лежнєва.

– Із тих пір більше випадків грипу не було зафіксовано. Загибелі тварин теж. Пташиний грип – це доволі розповсюджена хвороба. Хворіють всі види домашніх, також дика, синантропна птиця. Будь-яка птиця хворіє на пташиний грип. Для людини ще не доведено, що це небезпечно. І у нас не зафіксовано жодного випадку пташиного грипу.

Нагадаємо, 27 січня на березі річки Південний Буг, у мікрорайоні Намив, місцеві жителі знайшли двох мертвих диких качок. В результаті обстеження узбережжя державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Миколаївської області спільно з працівниками Державної лабораторії ветеринарної медицини зафіксували загибель двох птахів, яких забрали для встановлення причин смерті.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН