Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Якою є ситуація на ринку зернових

Станом на сьогодні спостерігається наступна ситуація на ринку зернових:

ПШЕНИЦЯ – Паніка на міжнародному ринку через коронавірус меншою мірою позначиться на пшениці, ніж на інших культурах. Проте інвестори вважають за краще виходити з ризикованих активів, тому слід брати до уваги, що вірус буде чинити постійний понижаючий вплив протягом наступних тижнів.

Україна залишається в лідерах як за ціною, так і по обсягах відвантажень – цю тенденцію також підтримує активне зростання цін на російську пшеницю. Найближчим часом загроз для посівів немає (погода залишається теплою) і прогнози обіцяють початок дощів/снігу. Тому схоже що тренд на зростання візьме паузу, поки перша хвиля паніки не розсіється, але падіння не варто очікувати

КУКУРУДЗА – На відміну від пшениці, вплив коронавирусу на ринок кукурудзи набагато сильніший. В Україні, упустивши вплив коронавирусу, то фундаментально ціни наближалися до точки розвороту ближче до середини лютого. Активний експорт продовжує надавати підтримку цінам, однак наближається збиральна кампанія в Аргентині і Бразилії, що в роки з гарною погодою призводить до різкого обвалу цін. Зараз як великі, так і менші фермери притримують урожай, оскільки бачать зростання попиту з боку трейдерів. Тому в разі падіння цін на паніці, може початися масова фіксація продажів. З огляду на те, що коронавірус вже зараз призвів до падіння цін на Чикагській біржі, що особливо впливає на міжнародних трейдерів, ринок перед урожаєм в Аргентині вже може не повернутися до попередніх рівнів.

ЯЧМІНЬ – Україна до кінця січня вивезла майже 4 млн. тонн ячменю, практично повністю вичерпавши експортний потенціал. У таких випадках навіть в разі глобальних змін ціни реагують слабо, а зараз ситуація стабільна.

СОЯ -Підписання угоди між США і Китаєм на те, що обсяги закупівлі сої Пекіном зростуть, проте коронавірус може стати фактором, який не дасть Китаю виконати свою обіцянку. Учасники ринку закладають цей ризик в ціни, які активно падають

СОНЯШНИК – всі світові олії різко подешевшали, що призведе до аналогічного руху і на соняшниковому ринку. Якщо ситуація в Китаї продовжить посилюватися, це може мати довгостроковий вплив. У будь-якому випадку, поки що на зростання сподіватися не варто.

РІПАК – У довгостроковій перспективі фундаментальні фактори на боці зростання цін. Очікується, що в ЄС буде нижчий врожай через зменшення площ посіву, в Україні нестача вологи повинна знизити врожайність і загальний дефіцит пропозиції призведе до того, що імпортери будуть готові платити більш високу ціну. Однак, ринок олійних тісно взаємопов’язаний.

Вчора ціни на пальму обвалилися більш ніж на 10%. Через активне поширення коронавирусу в Китаї (і перших заражених в Індії), з’явилася загроза того, що закупівлі двома найбільшими імпортерами в світі сильно знизяться. Якщо інформація підтвердиться, це призведе до падіння цін на всі рослинні олії.

Ігор Йосипенко

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН