Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Чаплинській ОТГ розвивають соціальні послуги на населення

Стан організації надання соціальних послуг – одна із сильних сторін Чаплинської селищної ОТГ. Три роки тому громада першою на Херсонщині та однією із перших в Україні створила комунальну установу «Центр соціальних послуг», якою керує Альона Ращупкіна. Нині тут працює 11 осіб. Альона Миколаївна в соціальній сфері – із 2002-го, відтак добре знає справу зсередини та забезпечує ефективну роботу. Центр напрацював широкі партнерські зв’язки з міжнародними організаціями, котрі надають донорську допомогу в реалізації цікавих соціально значимих проектів. Грантові кошти плюс співфінансування селищної ради, співпраця з міжнародними благодійними фондами є безцінною допомогою, що дозволяє фахівцям із соціальної роботи, котрі працюють у селах, налагодити свою діяльність так, аби бути максимально корисними своїм підопічним. Звісно, що працювати доводиться безпосередньо з отримувачами послуг, для яких фахівці центру є незамінними помічниками. До них люди звертаються із самих різних питань та просять допомоги в розв’язанні найзлободенніших проблем. Відтак людяність та добро, вміння співпереживати є ключовими для тих, хто взявся за цю непросту роботу. Соціальними послугами в старостинських округах опікуються здебільшого колишні секретарі сільських рад. Навантаження для них від початку було дещо незвичним, пояснює Альона Ращупкіна. Адже функції секретаря ради подеколи кардинально відрізнялися від тих, котрі лягли після створення громади. Кабінетна робота з документами доповнилася тим, що стало потрібним більше контактувати з людьми поза межами сільрад. Налаштовуємо приміром йти в школи, проводити різноманітні акції. Звісно, що доводиться й консультувати з приводу призначення субсидій, займатися довідками, адресною роботою. Навантаження не з простих, відчувається й кадровий голод.

Упродовж минулого року центр системно надавав послуги сотням сімей. Серед тих, кому стала в нагоді допомога центру, – учасники АТО/ООС та члени їх сімей, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, прийомні та патронатні сім’ї, а також постраждалі від домашнього насильства, безробітні. Фахівці центру надають допомогу в оформленні чи відновленні документів, працевлаштуванні, соціалізації осіб, які потрапили в скрутні життєві обставини, після повернення з інтернатних закладів, місць позбавлення волі, надаючи їм, зокрема, психосоціальну підтримку. Центр соціальних послуг є підрозділом, відповідальним і за розрахунки з автоперевізниками щодо пільгового проїзду громадян, з аптеками – щодо безкоштовного забезпечення ліками пільговиків, а також опрацьовує документи для отримання допомоги на лікування та зубопротезування.

Минулий рік комунальна установа завершила з новими позитивними результатами: в громаді відкрито соціальний центр ОТГ, де облаштували тренажерну залу, насамперед – для соціально незахищених категорій населення, створили для них банк одягу та речей, облаштували соціальні полички в продовольчих магазинах.

Також громада завдяки налагодженому міжнародному партнерству регулярно отримує гуманітарні вантажі з-за кордону. Днями тут розвантажили транспорт, який доставив у громаду вкрай потрібні речі (на фото). Шкільні меблі, спортивне приладдя, спортивний одяг, комп’ютерна техніка, а також речі для мешканців громади, що потребують допомоги: одяг, іграшки, інвалідні візки, ходунки, палиці.

Центр соціальних послуг постійно знаходить нових партнерів для підвищення ефективності надання допомоги населенню. Зокрема, в громаду регулярно приїжджають спеціалісти центру соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю, а також фахівці Товариства Червоного Хреста України, експерти-соціологи, які допомагають вивчати потреби мешканців громади для вдосконалення надання соціальних послуг.

Ксенія АЛІСОВА. Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН