Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Полиновий степ на Херсонщині засипали кучугурами

Інвестори, котрі вкладають гроші у будівництво вітрових та сонячних електростанцій на Херсонщині, запевняють, що їхня шкода для довкілля мінімальна, чи її взагалі немає. Але насправді не все так просто: багато що тут залежить від того, наскільки будівничі дотримуються екологічних норм та правил. От і у випадку з Сиваською ВЕС у науковців та захисників природи є причини для тривоги.

Днями на майданчику, де облаштовують місця для «вітряків», побували співробітники заповідника Асканія-Нова. І просто вжахнулися. «Не маю сумніву, що вітроелектростанція отримала всі належні дозволи та експертизи – коли є гроші, це дуже легко. Керівник Сиваської ВЕС переконував, що будівельні роботи вестимуть дуже обережно – як-не як, вітряки хочуть ставити на вузенькій «смужці» незайманої землі між узбережжям Чорного та Азовського морів, яка залишається єдиним прихистком для червонокнижних рослин,тварин і комах ділянки унікального полинового степу – адже інші землі вже розорані. Але що ми побачили на власні очі, побувавши тут на прохання орнітологічного товариства?

Справжній «армагедон», — підсумовує директор заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко. – Поки на будівництві крутилися вчені, їм демонстрували, як верхній шар грунту акуратно збирається в одному боці, нижній – в іншому. Та от вони поїхали, і почалося: гори лесового грунту вивалюють просто на цілину. А там ще влітку мешкали представники червонокнижного виду – тушкану великого. Навесні вони просто не зможуть вилізти зі своїх нір, що опинилися під кучугурами триметрової висоти, і загинуть. Так само загинуть і комахи, котрі зимують у підстилці. Степові пташки, наче сироти, тепер сидять на дротах – певно, міркують, де будуть гніздитися в такій розрусі. Сумне видовище».

На думку біологів та орнітологів, за таких обставин дозвіл на будівництво Сиваської ВЕС варто було б відкликати – принаймні, доти, доки на майданчику у Присивашші не приберуть зафіксовані Віктором Гавриленко на фотокамеру «кучугури» (дивись фото) та не гарантують, що в подальшому таких неподобств не буде. А загалом, судячи з розвитку ситуації, не завадить налагодити постійний, а не епізодичний громадський контроль за ходом облаштування ВЕС та СЕС. Всіляких «зелених» організацій на Херсонщині чимало – то нехай і відпрацьовують «жирні» іноземні гранти. Адже «розмінювати» недоторканну природу на кіловати ми не домовлялися.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ. Новий день

Фото Віктора ГАВРИЛЕНКО.

На знімках: кучугури грунту на будівництві Сиваської ВЕС; сидячи на дротах, пташки міркують, де гніздитися будуть.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН