Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні представили казкову виставку

“Керамічна казка” – виставка під такою назвою відкрилася 5 січня у Херсонському художньому музеї. Експозиція складається із майже 150 предметів. Це колекції двох старовинних російських гончарних промислів – “Гжель” та “Димківська іграшка” та порцеляни відомих українських заводів.

“Порцеляновими речами здебільшого доповнюється якась виставка. Вони декоративні, інтер’єрні. Але цього разу ми вирішили розпочати рік з малої скульптури і зробити це першою виставкою у 20 році. По-перше, це цікаво. Давно була така ідея у співробітників. І саме ідея, щоб зібрати різні роботи, різні речі. Тобто тут не одна виставка, тут їх три”, – розповіла наукова співробітниця інформаційного відділу Херсонського художнього музею Альбіна Єрмакова.

В першому розділі виставки представлені роботи українських заводів, що виготовляли фарфор.

“Цікаво, що це авторські роботи. Також можна бачити роботи українських майстрів Київського заводу керамічних виробів. І ці фігурки нам більше знайомі, тому що вони є майже у кожній родині”.

Два наступних розділи, в яких представлена гжель та димківська іграшка виникли завдяки старанням працівників музею, які власноруч збирали колекцію, говорить Альбіна Єрмакова:

“Димківська іграшка – це старий вид промислу, бо пам’ятають його історики ще з 16 століття. З’являється він як ярмарковий продукт, пов’язаний з народним святом. Перші іграшки виникли як свистульки невеликого розміру. Потім все перевтілюється в цілий димківський світ”.

В експозиції представлена кольорова та традиційна біло-синя гжель.

“Найвідоміша майстриня – Юлія Петліна. В колекції її роботи, ми їх можемо побачити. Повертаючись до теми індивідуальності – можна відрізнити автора. Цікаво, що ця гжель має кольоровий вигляд. Але всі ці кольори вони натуральні, добуті з кольорової глини. “Керамічна казка” – унікальна колекція виробів декоративно-ужиткового мистецтва”- говорить Альбіна Єрмакова, за її словами, подібної немає в Україні.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН