Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізьку область намагаються «перекроїти» – до Кабміну подали вже третій варіант

Ще одну – третю – модель для нового адміністративно-територіального устрою Запорізької області запропонує на розгляд Кабінету Міністрів України спеціальна робоча група у складі фахівців різних напрямів обласної влади. У запропонованому поділі регіону – шість районів: Запорізький, Мелітопольський, Енергодарський, Бердянський, Пологівський та Токмацький. Під час обговорення за «круглим столом» в обласній державній адміністрації враховувались кілька факторів: соціально-економічний стан, розвиток інфраструктури, відстань між населеними пунктами, кількість міського та сільського населення, демографічну ситуацію, доступність адміністративних та медичних послуг, логістику.

Основна дискусія розгорнулась довкола двох моделей – другої та третьої. Друга, із п’ятьма районами, цілком відповідає методичним рекомендаціям Міністерства регіонального розвитку України. Це Запорізький, Мелітопольський, Василівський, Пологівський та Бердянський райони. На ньому наполягали народні депутати від Запорізької області. У третьому варіанті додається й Токмацький район. В результаті голосування представників робочої групи для подання до Кабінету Мінінстрів України більшістю голосів був обраний третій варіант. Висновки запорізької робочої групи мають рекомендаційний характер. Остаточне рішення ухвалить уряд країни наступного року.

За словами керівниці Апарату Запорізької ОДА Зінаїди Бойко, на сьогодні в області створено 60 ОТГ. Найбільш розвинуті з них стануть центрами адміністративних та медичних послуг у новостворених районах. Їхнє розташування стало одним із базовим критерієв у розробці трьох варіантів нового адміністративно-територіального устрою Запорізької області.

Начальник управління містобудування та архітектури Запорізької облдержадміністрації Олександр Билим у свою чергу каже:

«Поряд із Запоріжжям, Енергодаром, Мелітополем, Бердянськом, п’ятим центром є місто Пологи. Цей варіант фактично відповідає всім методичним рекомендаціям, забезпечує південно-східну територію послугами, але є суттєвий недолік у цього варіанту – місто Токмак із 31 тисячею жителів і весь географічний центр Запорізької області, фактично, знаходиться на межі двох територій доступності, і це є суттєвим недоліком цього варіанту»

При цьому координаторка проєкту розвитку громадянського суспільства у Запорізькій областіМаргарита Трипольська підкреслює, що уряд, швидше за все, не залишить в області більше п’яти районів:

«Миколаївська область – 4 райони, Одеська – 4 райони, Кіровоградська – 3, Київська – 4, Дніпропетровська – 5, Черкаська – 4. Тобто 5 районів – це той максимум, запропонований Міністерством»

Аби дійти консенсусу у вирішенні питання, скільки ж районів області лишати, було прийнято рішення «доопрацювати» нову модель у складі робочої групи до 10 січня наступного року.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН