Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чого чекати від будівництва Каховської ГЕС-2 (Відео)

Нова гідроелектростанція розташовуватиметься праворуч від існуючої на відстані 300 метрів, забезпечить роботу у найбільш ефективному піковому режимі і дасть дешеві кіловати, принесе додаткові надходження до місцевих бюджетів і робочі місця. Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота запевнив журналістів, що будівництво ГЕС-2 не зашкодить історичній пам’ятці – Вежі Вітовта. Про це він розповів на міжнародному інвестиційному форумі «Таврійські горизонти – 2019».

Очільник «Укргідроенерго» сказав, що вже розроблено техніко-економічне обґрунтування проєкту, яке пройшло експертизу і схвалене урядом. Протягом року тривають перемовини з інвесторами з Китаю, Туреччини, Японії. Загальна вартість будівництва другої лінії Каховської греблі – близько півмільйона євро. Українська сторона шукає найдешевші інвестиції, відсоток повернення яких не перевищував би 4.

Зведення Каховської ГЕС-2 забезпечить найбільш ефективний режим роботи.

«Уявіть собі, що перед Каховською греблею стоїть Дніпрогес, потужність якого становить 1,5 тисяч мегават, а ГЕС – 330. Ось така різниця у пропускній спроможності. Під час паводку Каховська ГЕС не встигає спрацьовувати навіть в базовому режимі і скидає надлишки води – а це найдешевша електроенергія. Ми не можемо розкидатись нею, тому й потрібно будівництво ГЕС -2, яка забезпечить роботою наші енергосистеми в піковому режимі», – розповів Ігор Сирота.

Окрім цього, реалізація проєкту принесе в місцеві бюджети 20% податку на додану вартість (а це 60-80 мільйонів євро), на ГЕС-2 працюватимуть 200 осіб, а на будівництві будуть задіяні близько тисячі робітників.

На питання про збереження Вежі Вітовта, яка є об’єктом історичної спадщини українського та литовського народів, Ігор Сирота запевнив, що у проєкті передбачатиметься облаштування парку навколо пам’ятки і створення туристичного об’єкту.
2021 року планується розпочати будівництво Каховської ГЕС-2 і завершити його до 2026-го.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН