Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Миколаєві з’явилася унікальна модульна котельня на біопаливі

1 листопада у Миколаєві відкрили нову модульну мобільну котельню потужністю 3 мегавати.

Унікальний об’єкт розташований на території Миколаївського базового медичного коледжу і постачає тепло не лише цьому закладу освіти, а й міській лікарні №3 (Дубки).

Реалізація даного інноваційного проєкту стала першим в Миколаєві досвідом співпраці приватного сектору економіки – компанії ТОВ «ГрінТехно» – з комунальним теплоенергетичним підприємством «Миколаївоблтеплоенерго».

Директор компанії «ГрінТехно» Степан Хоменко розповів, що потужності в 3 МВт вистачить для опалення приміщень площею 30 тисяч кв метрів.

– Це унікальна розробка наших, миколаївських інженерів. В Україні відповідників на сьогодні не існує.

Серед переваг мобільної котельні, перш за все, те, що вона не потребує жодних приміщень, будівель тощо. Необхідна лише електрика та наявність водопостачання.

Працює на пелетах, має повністю автономний режим. Керувати котельнею можна дистанційно за допомогою мобільного додатку. У Миколаєві це вже третій об’єкт. Їх всі обслуговує один диспетчер, який перебуває в офісі та контролює процеси: може змінити температуру опалення, додавши палива чи зменшити його кількість та ін. Механізм працює ідеально, як швейцарський годинник, – розповів Степан Хоменко.

Обладнання розміщено у 40-футових контейнерах, і за необхідності об’єкт можна оперативно перемістити у будь-яке інше місце. Загалом до спорудження такої котельні залучали біля 100 фахівців. Процес монтажу вже відпрацьовано, тож наразі він може тривати всього до 4 місяців.

Економія коштів виходить суттєва. Ефективність альтернативної системи теплопостачання підтвердив директор базового медичного коледжу Сергій Губанов.

– Жодних порівнянь з тим, що було раніше. Ми не витрачаємо зайвої енергії, температура батарей така, як нам треба. Раніше діти взимку сиділи в приміщеннях вдягнені, це не дуже зручно. Тепер проблем з опаленням немає, – сказав керівник.

За інформацією відділу інформаційного забезпечення міської ради
департаменту міського голов

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН