Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Бериславі зареєстровано 25 ОСББ

У Бериславі зареєстровано 25 ОСББ, всі вони різні за рівнем ефективності. Є такі, що за успішного керівництва голови об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, варті того аби на них рівнялись інші. Прикладів позитивних напрацювань вистачає. Як створити успішне об’єднання, знають мешканці будинків 67 та 69 по вул. Губайдуліна, які чотири роки тому створили АОСББ «Добробут» та обрали головою Надію Гудович.

Ці будинки побудовані більше 30 років тому (у 1982 та 1990 роках), стоять один навпроти одного та мають спільну прибудинкову територію, відтак обходяться однією працівницею-двірником. У двох п’ятиповерхівках налічується 89 квартир, на загальних зборах жильців, було прийнято рішення встановити платню в розмірі 3,5 грн. за метр квадратний, що в їх випадку є економічно обґрунтовано. На сьогодні це внесок для життя, але не впевненого розвитку.

В розрізі всіх міських ОСББ ця платня суттєво не різниться, однак ефективно використовуючи ці кошти «Добробуту» вдається досить пристойно функціонувати.  В будинках замінено мережу водогону та каналізації, поступово проводиться облаштування відмостки довкола будинку, вирішують як відводити дощову воду в разі зливових опадів.

Міська рада тісно співпрацює з головами ОСББ та підтримує їх ініціативність та прагнення робити життя своїх мешканців кращим. Якщо ОСББ має чітку позицію та плани свого розвитку, міська рада допомагає втілювати в життя їх задуми. За проханням голів об’єднань, завозиться додатковий грунт, відповідні служби оновлюють та ремонтують каналізаційні люки, ремонтують прибудинкові двори, виконують реконструкцію мереж внутрішньодворового освітлення, встановлюють додаткові ліхтарі.

В ці дні в «Добробуті» виконується косметичний ремонт в під’їздах, прибираються звисаючі дроти елекрокомунікації, які вже стали нормою безвідповідального монтажу. Частину роботи виконують самі мешканці, і це чудовий приклад небайдужості та ініціативності. Адже розуміють, помешкання не обмежується стінами квартири і охайність будинку в цілому, робить життя в ньому більш комфортним. Аби прикрасити клумби, тут вирівняли на них грунт, озеленили їх газонною травою, а з ініціативи окремих мешканців висадили кущі роз. В майбутньому частину озеленених клумб огородять.

Самостійно організувавшись, мешканці цих будинків встановили в під’їздах нові вхідні двері з електронним ключем, оснастити квартири домофонами, а на сходах, обладнали систему освітлення сенсорами руху, які вмикають та вимикають світло автоматично. Після цього на першому поверсі стало чисто та значно тепліше. Відчутний і комфорт, і економія.

Кожен, хто працює задля благополуччя ОСББ, працює й задля свого комфорту. Якщо управління дійсно ефективне, ОСББ не знадобляться сотні тисяч для того, щоб утримувати багатоповерхівку. – Надія Гудович.

Та не без проблем живуть мешканці цих будинків. Невирішеною залишається питання даху, який протікає, на одному з будинків. Самостійно вирішити цю проблему мешканцям багатоповерхівки не вдається. А ще розраховують вирівняти поверхню та можливо, облаштувати відповідне покриття на власному дитячому майданчику. Однак подібні завдання поки залишаються нереалізованими, і зупиняються на етапі прорахунку вартості та спроможності фінансування.

Бериславська міська рада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН