Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через що виникає більшість пожеж на Херсонщині

В ГУ ДСНС області назвали шокуючу цифру —  цьогоріч на Херсонщині сталося понад 2500 пожеж, у вогні і диму загинули 40 людей. За кількістю НП та смертей у них лідирує обласний центр…

Ця трагедія сколихнула Херсон і, схоже, події того дня і їхні наслідки ще довго залишатимуться на вустах. Ранком 7 жовтня в самому центрі міста, по вул. Олеся Гончара, горіла триповерхівка. На 101 виклик надійшов вже тоді, коли продукти горіння з епіцентру пожежі (квартири на першому поверсі) заполонили увесь під’їзд. Тож рятувальникам, які прибули місце, довелося евакуювати мешканців. Трьом постраждалим знадобилися реанімаційні засоби. Штучне дихання, непрямий масаж серця – молоду пару та пенсіонерку, які вчаділи, рятувальники відкачували просто на місці. Вже притомних, передали медикам «швидкої». Та пожежні не боги: 20-річний Ярослав та 18-річна Єлизавета померли в лікарні.

В цій моторошній історії вражає те, що молоду пару, якій би жити, народжувати і виховувати дітей, на той світ відправила сусідська халатність. Вже відомо, що 73-річна власниця квартири на першому поверсі залишила свічку біля ікон, яка і спричинила пожежу. Замість того, щоб викликати рятувальників, жінка просто вибігла з палаючого помешкання. Коли ж пожежні, після дзвінка сусідів, прибули на місце, невідворотнє вже сталося. Чи відповідатиме перед законом бабця, чия злочинна необачність загубила два молоді життя? Поки що все на рівні людського осуду. За фактом трагічної пожежі поліція відкрила кримінальне провадження, але підозрюваних немає. Погодьтеся, з таким успіхом справи зазвичай закриваються з позначкою «нещасний випадок»…

Людська халатність найбільш розповсюджена причина пожеж, які стаються у житловому фонді – зазначають у ДСНС. Скільки б і де не горіло, в основному це або недопалок залишили, або свічку, або несправними приладами користувалися. При чому минули ті часи, коли загорялося, здебільшого, там, де мешкають люди сумнівного стилю життя. Тепер біда часто трапляється з цілком благополучними, непитущими, і начебто ж відповідальними. Так, у вересні горіла квартира-студія, розташована в двоповерхівці на Суворова. У помешканні з доволі дорогим ремонтом користувалися плитою з газовим балоном. У момент приготування їжі з нього зірвало шланг. Постраждав власник квартири, чоловік отримав понад 20% опіків тіла.

Доки його везли в лікарню, балон, ризикуючи життям, із палаючої квартири винесли рятувальники. А що було б, якби він рвонув?… Достатньо лишень згадати про трагедію в Дрогобичі. Вибух газу, обвал під’їзду багатоповерхівки. Під уламками загинули 8 людей.

Ще одна причина, через яку горить житло, це захаращені будинки і підходи до них. Ганчірки, дрова, словом, мотлох, просто ідеальні умови для пожежі. Один недопалок – і біда забезпечена. Не так давно спалахнуло по вул. Грецькій у Херсоні. Пожежні, прибувши за викликом, вжахнулися: не будинок, а шпаківня на шпаківні, поряд якісь дровиняки, фанера. Благо, вдома практично нікого не було, евакуювали одну бабусю, пожежу загасили, ніхто не постраждав.

Окрема тема – захаращені багатоповерхівки. Люди, коли під’їзди, сходи, балкони захаращені непотребом, це страшно. У разі пожежі чи тління цього добра дим, часто з домішками небезпечних речовин, швидко піднімається догори, перетворюючи квартири не інакше, як на пастки для своїх мешканців. Попередження ж таких ситуацій стає дедалі неможливим. Суть у тому, що більшість багатоповерхівок у Херсоні вже підпорядковані ОСББ, які законом ДСНСникам  перевіряти заборонено! На відміну від ЖЕКівських будинків та будівель, які належать підприємствам. Все, що можуть сьогодні у рятувальному відомстві, це прийти і вручити листівки мешканцям багатоповерхівок.

Звісно ж, є й відповідальні голови ОСББ, які дбають про пожежну безпеку на ввіренній території і навіть радяться з рятувальниками, як краще це зробити, але таких небагато. Більшість же, і це стосується не лише ОСББшників, як і раніше живуть за принципом «поки грім не гряне»… Шкода, що прозріння почасти буває запізнілим.

Марина САВЧЕНКО,  Новий День

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН