Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як вберегтися від грипу та застуди херсонцям

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за епідемічний сезон 2018-2019 років перехворіло на грип та ГРВІ 5,4 млн людей, більша частина з яких – діти до 17 років.

Епідемічний процес захворюваності на грип та ГРВІ характеризувався середньою інтенсивністю та регіональним поширенням. Упродовж епідемічного сезону грип забрав життя 64 українців, зокрема 12 дітей віком до 17 років. Жоден померлий не був вакцинований проти грипу, 11 осіб взагалі не зверталися за медичною допомогою, а кожен п’ятий – лише за критичного погіршення стану здоров’я на 6-й день хвороби та пізніше.
За попередніми оцінками МОЗ, в Україні цього року очікується чотири стани грипу. З чотирьох вірусів новими для України є два – “Канзас” і “Брісбен”. Найбільш небезпечним є “Канзас”, який викликає хвилю важких респіраторних захворювань з досить високою смертністю. В групі ризику – нещеплені люди пенсійного віку.

Основна група ризику вірусу “Брісбен” – це діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (з діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітні. Експерти зазначають, що сезон розпочнеться з настанням холодів. Пік захворюваності очікується у грудні та наприкінці січня – початку лютого 2020 року.

Всім відомі заходи з профілактики грипу та ГРВІ: зміцнення імунітету, повноцінне харчування та сон, уникнення перевтоми та великих скупчень людей, дотримання правил особистої гігієни, а також гігієни приміщень помешкань і робочих місць. При перших ознаках захворювання треба обов’язково залишатися вдома, щоб не наражати інших людей на небезпеку та не провокувати ускладнення власної хвороби.

Найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу є щорічна вакцинація, яка передусім вкрай важлива для людей, які належать до груп ризиків, оскільки профілактична вакцинація здатна врятувати їм життя.

До груп ризику входять діти до 5 років, вагітні, люди віком від 65 років, люди з надмірною вагою, хворі на діабет, хронічні захворювання легенів, серцево-судинної системи та інші тяжкі хронічні захворювання, а також особи, що перебувають на імуносупресивній терапії. Крім того, є професійні групи ризику, до якої входять особи, за родом діяльності пов’язані з обслуговуванням великої кількості людей: медичні працівники, вчителі та вихователі, продавці, водії громадського транспорту тощо.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) повідомляє, що для вакцинації у сезон 2019–2020 років в Україну планується доставити півмільйона доз вакцин проти грипу.

Вакцини, які застосовуватимуться у цьому епідсезоні, мають захист від усіх очікуваних чотирьох штамів грипу. Її можна буде придбати в аптеках за власний кошт. Окрім того, можуть бути закуплені за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел. Вакцинацію бажано проводити напередодні епідемічного сезону, але можна щеплюватися і впродовж всього сезону.

Гривна

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН