Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні долають стереотипи, що політика – це суто чоловіча справа

За вікном 2019 рік, а в Україні й досі суто патріархальна система влади. У будь-якій ланці влади, особливо чим вона вища, домінують чоловіки, і це вкрай неправильно. Не тому, що якась стать краща чи гірша, а тому, що ми різні по суті, а в управлінні перш за все важливий баланс. Жіноче населення України – 54%, але голос жінки не чути, проблеми та потреби жіночого населення України залишаються другорядними.

     У Херсоні за підтримки Програми розвитку ООН в Україні стартував проект Фонду громади Херсона «Захист» : «Жінка у політиці – зміни в країні», мета якого – підвищення спроможності обраних за конкурсом 25-ти жінок-лідерок з Херсонської та Миколаївської областей у підготовці до виборчої кампанії у місцеві ради.

Це річна програма навчання та підтримки жінок – майбутніх кандидаток, яка складатиметься з двох 3-денних навчально-практичних модулів і менторської підтримки самостійної роботи учасниць над програмами особистого росту, підготовки до участі у виборах до місцевих рад та реалізації власних ініціатив у громадах.

Курс охоплює ключові аспекти виборчого законодавства і його практичне використання. Основний акцент- на правилах і процедурах, які впливають на здатність чоловіків та жінок брати участь у виборах і політичному процесі на рівних засадах.

Але найголовніше завдання – надати жінкам впененості у власних силах: щоб подолати суспільні стереотипи буцімто «місце жінки – на кухні», згуртувати жінок та показати, наскільки вони важливі для суспільства. Тоді вони робитимуть впевненіші кроки.

    25 жінок, які стали учасницями програми, обрані з 135 бажаючих на конкурсний основі, й саме вони з 6 по 8 жовтня пройшли перший очний навчальний модуль. Тренінги експертів міжнародного рівня Максима Єлігулашвілі та Олени Матвійчук були насиченими, цікавими та такими, що відповідали очікуванням жінок-лідерок.

Наприклад, учасниця Юлія Черкова говорить: «Три насичених дні надали платформу для роздумів та подальшому розвитку себе й своїх цілей в майбутньому !!! Я дуже задоволена, високий рівень тренерів та інформативна наповненість – 200%».

А Ірина Завадська зробила для себе такі висновки: «Чим глибше розвертаю план дій, тим більше питань виникає, які треба вирішувати… і кожне важливе та нелегке.

1. Я розумію, що ставши депутатом, я свідомо йду на те, що буду поганою. Незалежно від того, як я буду працювати, що б я не робила, завжди найдуться ті, кому щось не сподобається. Це нормально, всім подобатись неможливо. 
2. Я розумію, що мені потрібна буде підтримка, підтримка не тільки друзів і рідних, і над цим теж треба працювати. Я розумію, що будуть ті, хто буде перешкоджати. Це не тільки неприємно, ще й місцями небезпечно.
3. Я розумію, що систему не зламати, її треба змінювати. Змінювати так, щоб не зашкодити ні людям, ні місту, ні собі. Змінювати в першу чергу в голові кожного.
4. Я розумію, що в політику йдуть, в основному, заради захисту та розвитку свого бізнесу. Тоді є заради чого так ризикувати… А мені не треба нічого захищати особистого, мене все влаштовує і в особистому житті у мене повна гармонія. Так навіщо мені ОЦЕ все? 
Спробую відповісти…
Я не можу, коли в мене вдома непорядок або щось зламане, або навмисно хтось псує речі та коли тринькається бюджет, як в тому анекдоті: “Мішенька знайшов у батьків заначку і купив на всі гроші цукерок. Тепер смокче вся родина”. Це стосується і мого міста, і моєї країни. Мені так дискомфортно, і я починаю все “ставити на свої місця”. Я вважаю, що кожна людина має право на гідне життя. 
Вважайте це моєю особливістю.
Якщо до рівня країни мені ще не дострибнути, то працювати на рівні міста і намагатися наводити в ньому лад, вважаю цілком можливим. 
«Ти больна!» – кажуть мені чоловік і друзі, -«Навіщо воно тобі треба?»
Але якщо так будуть думати всі, то хто буде це робити? 
У чому двоякість-
В собі я впевнена. 
Не впевнена в людях. Чи потрібно це людям? Люди, вам це потрібно?»

Ось такі роздуми учасниць після насичених тренінгів.

А після триденного навчального марафону до проекту за власним бажанням долучився відомий експерт з Молдови Сергій Остаф, який провів з учасницями проекту індивідуальні сесії, під час яких з’ясовувалися  аспекти діагностики та здійснювався аналіз індивідуальних якостей та тих необхідних професійних якостей, які допоможуть жінкам стати активними, ефективними та реалізованими в публічних процесах.

   Тож тепер до наступного очного модуля, який відбудеться у січні 2020 року,  у жінок  – напружена самостійна робота.

   А у виборців час задуматися про свою підтримку жінок-кандидаток до місцевих влад??? Чоловіки загралися в політику й чомусь вважають вирішення соціальних проблем другорядними, велика частина з них скоріш спрямовує свої дії на те, де можна отримати фінансовий ресурс.

Тож надія – на жінок, яким соціальні проблеми болять особливо!

Лариса Польська, голова БО «Фонд громади міста Херсон «Захист»

 

 

 

 

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН