Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонській області в лісах та полях розкидають їстівні брикетики з вакциною від сказу для диких тварин

Великокопанівська сільська рада інформує, що відповідно до наказу від 29.08.2019 року № 813 Першого заступника Голови Держпродспоживслужби «Про організацію заходів з проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин у 2019 році» та з метою забезпечення виконання Плану протиепізоотичних заходів в Херсонській області на 2019 рік у І декаді жовтня місяця поточного року планується проведення кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин на території Херсонської області шляхом розповсюдження принад з вакциною за допомогою авіатранспорту.

Побачите  брикет в лісі – не чіпайте його!

В період жовтня місяця  поточного 2019 року на території області будуть проводитись заходи із переоральної вакцинації диких м’ясоїдних тварин шляхом скидання вакцини з літаків. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Епізоотична ситуація по сказу як в Україні так і на Херсонщині залишається напруженою. Щороку від сказу гинуть тисячі тварин. Нажаль, хворіють та помирають люди. Проводиться вакцинація сприятливих свійських тварин, але небезпека приходить з дикої фауни, від тварин, яких ми не можемо ізолювати й піддати класичним щепленням. Досвід країн Європейського Союзу переконливий – лише пероральна вакцинація гарантує створення імунного фону в диких м’ясоїдних тварин. Науковцями розроблено ефективні вакцини і опрацьовано методики вакцинації, які дають змогу охопити наявне поголів’я диких тварин та досягти бажаних результатів. Вакцина створює специфічний імунітет при пероральному застосуванні; не викликає захворювання у молодих тварин; не виділяє вакцинний вірус зі слиною; безпечна для інших тварин; безпечна для людини і природного середовища; стабільна в польових умовах.

         Розповсюдження вакцини літаком найбільш економічний із всіх систем розподілу, при цьому обробці піддаються всі середовища існування лисиці (с/г угіддя, гори, ліси, приміські зони). Для фіксування точної локалізації розподілу принад використовують прилади з GPS.  Мінімальна щільність принад повинна бути не менше, ніж 20 доз/кв.км

Розповсюдження вакцини не проводиться над населеними пунктами, болотами, водоймищами, авто- та залізничними шляхами та місцями проведення польових робіт.

       Інформуючи про кампанії пероральної вакцинації, маємо на меті попередити людей і уникнути непорозумінь, адже останнім часом є багато звернень стосовно того, що фермери за допомогою літальних засобів виконують обприскування полів. Також грибникам і ягідникам не варто лякатися, якщо помітять у лісі такий брикетик. Тому, шановні мешканці Херсонщини, коли ви побачите літак АН –2, який розкидає приманку з вакциною розміром із сірникову коробку, просимо, не хвилюватись – це лише здійснюється процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин.Наполегливе прохання не брати брикети з біологічними препаратами в руки та не переносити з місця!!!

Великокопанісвька ОТГ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН