Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Білозерській громаді відбудуться інформаційні рейди до підприємців

Селищна рада розпочинає моніторинг підприємців, які працюють на території Білозерської громади, з метою подолання незадекларованої праці.

Незадекларована праця в Україні найчастіше проявляється у таких формах:

  • економічна діяльність без державної реєстрації;
  • наймана праця без оформлення трудових відносин;
  • приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;
  • маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільні відносини, фіктивна самозайнятість тощо).

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Із зростанням з 1 січня 2019 року мінімальної заробітної плати зросли і штрафні санкції за порушення законодавства про працю.

За найбільш серйозні порушення недобросовісним роботодавцям доведеться розпрощатися з немаленькою сумою. Наприклад, за використання нелегальної праці, відповідно до статті 265 КЗпП, передбачена відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного незадекларованого працівника, і з 2019 року вона становитиме 125 тис. 190 грн.

Важливим напрямом діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування є належний захист трудових прав працівників, детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин. Щоб вивести відносини між роботодавцями та працівниками з «тіні»,  до штату Білозерської селищної ради було введено робочу групу, на чолі з провідним  спеціалістом-інспектором охорони праці.

На сьогоднішній день ми володіємо повною інформацією щодо кожного платника податків, який використовує тіньову працю та скільки він сплачує податків в бюджет громади.

З метою недопущення порушень трудового законодавства інспектором праці Шевейко С.В. буде здійснено відвідування інформаційного характеру,  під час яких роботодавців та працівників буде поінформовано  про найбільш ефективні  способи дотримання законодавства про працю. У разі виявлення правопорушень з боку підприємців, будуть вжиті жорсткі заходи у рамках чинного законодавства.

Білозерська селищна рада

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН