Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В ХДУ обговорили перспективи розвитку наукової діяльності вишу

Одне з питань, розглянутих на Вченій раді Херсонського державного університету 30 вересня, – наукові дослідження. Журналісти студентського видання StudTV  зустрілися з проректором з наукової роботи Сергієм Омельчуком, аби дізнатися, що нового зроблено у сфері наукової діяльності.

Цього року  університет подав документи на державну атестацію в напрямі впровадження наукової діяльності, згідно з тими нормативними актами, які визначені Міністерством освіти і науки України. Сергій Омельчук зазначив, що таких напрямів поки що три: суспільні та технічні науки, галузь біології та охорони здоров’я: «Чекаємо на проведення державної атестації, але, звертаю увагу, що результати, які ми отримаємо наприкінці жовтня, мають бути покладені в основу фінансування закладів вищої освіти (в тому числі і Херсонського державного університету) на наступні роки. Від того, наскільки рівень наукової роботи здійснювався в ХДУ у попередні роки, залежать перспективи наукової діяльності в майбутньому. Ми маємо чимало досягнень і здобутків на рівні підвищення якості підготовки здобувачів наукових ступенів, у нас зростає кількість науково-педагогічних працівників, які захищають кандидатські і докторські дисертації. У ХДУ розпочався активний процес щодо атестації на присвоєння учених звань доцента і професора».

Проте на сьогодні важливим залишається також підвищення публікаційної активності науково-педагогічних працівників, зокрема у виданнях міжнародного і національного рівнів, які індексуються в наукометричних базах даних Scopus, Web of Science. Це один із важливих критеріїв наукової діяльності закладів вищої освіти – наскільки вчені здатні інтегрувати власний науковий продукт у європейський і світовий простір.

Також Сергій Омельчук підкреслив, що, на жаль, не так активно і прогресивно в ХДУ здійснюється грантова підтримка та реалізація проектів: «Активними на сьогодні залишаються лише кілька кафедр: кафедра ботаніки, кафедра інформатики, програмної інженерії та економічної кібернетики. У нас зростає кількість держдоговірної тематики, якою займаються викладачі. Проте це ще не набуло системного характеру. Сподіваємося, що в наступні роки фінансовий і кількісний показники будуть збільшуватися». Університет активно почав працювати над підвищенням рівня науково-фахових видань, засновником яких є Херсонський державний університет.

Напрямів роботи окреслено чимало. Вони всі відповідають стратегічному плану, який минулого року був ухвалений Конференцією трудового колективу і затверджений Вченою радою університету. Маємо надію, що науковий складник Херсонського державного університету буде підвищуватися!

Джерело: офіційний веб-сайт ХДУ

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН