Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Лептоспіроз – постійна небезпека на Херсонщині

Комусь минуле літо запам’ятається купанням донесхочу та вдалою риболовлею, а комусь після цих задоволень випало тривале перебування на лікарняному ліжку. Адже тільки впродовж вересня у п’ятьох мешканців Херсонщини діагностували лептоспіроз. І найвірогідніше, вони підхопили його під час відпочинку на природі, оскільки ця недуга якраз і розповсюджується  у застійних водоймах – її збудник потрапляє туди із виділенням гризунів, на кшталт пацюків та ондатр тощо. Втім, ця небезпека з’явилася у нас аж ніяк не сьогодні: за даними держустанови «Лабораторний центр Херсонщини», за вісім місяців поточного року в області на лептоспіроз захворіли вже сімнадцятеро людей. А минулого року таких було 29, причому з них двоє – діти віком три та шість років.  

То що ж робити і як убезпечитися від такого невтішного фіналу відпочинку? Найпростіше – уникати купання у застійних прісноводних озерах чи затоках, де вода погано оновлюється. Якщо ж контакту з нею не уникнути, стежте, або вона не потрапила до рота чи органів дихання. Є також вірогідність, що зараження може відбудеться через кровоточиву подряпину, яка порушила цілісність шкірних покровів.

— Симптоми лептоспірозу досить виразні: починається з болю в гомілках, ломоти суглобів, підвищення температури. На третій день виникає характерна «жовтушність», і якщо терміново не звернутися по кваліфіковану допомогу, наслідки можуть бути сумними – аж до летального, — застерігає головний експерт з інфекційних захворювань Херсонщини Сергій Панкратов. – Хоча наші земляки вже добре обізнані про існування небезпеки, і як правило, не зволікають із візитом до лікарні. Тому цього року жодної смерті від лептоспірозу в краї не було.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН