Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Художньому музеї відбулося відкриття історико-художнього фотопроекту

30 серпня в Херсонському обласному художньому музеї ім. О.О.Шовкуненка за ініціативи Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі відбулося урочисте відкриття історико-художнього фотопроекту «Боротьба і Муки. Польські громадяни під час II Світової війни». Виставка була підготовлена працівниками Гданського Музею Другої Світової Війни у співпраці зі спеціалістами Польського Інституту у Києві та присвячена 80-й річниці початку II Світової війни.

Експозиція розповідає про польський досвід II Світової війни і надає особливої ваги зображенню трагізму історичних подій й боротьбі народу за повернення собі незалежної батьківщини. До спільної молитви за померлих і живих жертв та учасників війни закликав отець Максим, ксьондз Херсонського римо-католицького костелу.

Відкрила виставку директор музею, заслужений працівник культури України, кавалер ордену св. Княгині Ольги ІІІ ступеню – пані Аліна Доценко. На відкритті пролунали гімни України та Польщі у виконанні хору «Пшиязнь» Херсонського обласного польського товариства «Полонія» та патріотична пісня «Неподлеглость» у виконанні студентки Херсонського музичного училища Марії Демченко.

Вернісаж відбувся за участі почесних гостей та керівників нашої області, які мали слово на заході: голови Херсонської обласної державної адміністрації – пана Юрія Гусєва, Консула РП Генерального Консульства Республіки Польща в Одесі – пана Анджея Шмідке, мера міста – пана Володимира Миколаєнка, голови Херсонського обласного польського товариства «Полонія» – пані Розалії Ліпинської. Серед відомих осіб, що завітали на вернісаж, також були Секретар міської ради – пані Олена Урсуленко, заступник начальника управління культури ХОДА пан Ігор Мазур, голова Піклувальної ради музею – пані Вікторія Гавренкова та інші.

Всі виступаючі наголошували на тому, що місія нащадків пам’ятати подвиг своїх предків та робити все можливе аби не допустити трагедій подібних ІІ Світовій війні у майбутньому.

На урочистостях були присутні також музейники, бібліотекарі, члени польської громади міста, суспільні діячі, численні представники місцевих ЗМІ.

Херсонський художній музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН