Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Як виглядав Херсонський художній музей 100 років тому

Сьогодні, в День пам’яток історії та архітектури, ми хочемо поговорити про наш найбільший експонат – будівлю, в якій знаходиться музей і яка вже більше ста років є окрасою міста та його візитівкою – колишню Херсонську Міську Думу.

Архітектурний ансамбль Міської Думи було спроектовано молодим одеським архітектором Адольфом Мінкусом за участі головного архітектора Херсона Антона Сварика. Наприкінці ХІХ ст. адміністрацією міста було ініційовано конкурс анонімних проектів. На конкурс надійшло чотири заявки, серед яких переміг проект Мінкуса під назвою «Между делом». Архітектурна споруда, представлена в проекті, була створена за прототипами європейських ратушних будівель.

28 травня 1905 року на перехресті вулиць Соборної та Воронцовської відбулася закладка майбутньої архітектурної перлини, будівництво тривало з 1905 по 1906 роки, а вже 14 січня 1907 року сюди в’їхали перші «мешканці». В будівлі «оселилися» Міська Дума, Херсонський міський банк, Міський сирітський суд та Міська управа. За радянських часів тут був виконком Міської Ради, а у 1977 році будівлю було передано для розміщення в ній художнього музею, який відкрився 27 травня 1978 року, напередодні святкування 200-річного ювілею міста.

Будівля Художнього музею зберегла свій первісний вигляд і є однією з найкрасивіших в Херсоні. Як і на початку ХХ століття, ця прекрасна споруда незмінно привертає до себе увагу. У зовнішньому вигляді (екстер’єрі) тут органічно поєднались елементи різних архітектурних стилів – ренесансу, класицизму, модерну. Від першопочаткового інтер’єру збереглося декоративне оздоблення вестибюлю, декількох залів, які багато прикрашені гіпсовою ліпниною і різьбленням по каменю, та парадні мармурові сходи, якими більше сорока років відвідувачі музею підіймаються до експозиції.

Але коли наприкінці 1970-х цей пам’ятник архітектури передавали під Художній музей, на жаль, не було проведено жодних капітальних ремонтно-реставраційних робіт, а головне – будівля не була пристосована під музей. Але це вже зовсім інша історія, яка потребує окремої розповіді.

Херсонський художній музей

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН