Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Фермер з півдня України у промислових масштабах вирощує арахіс на поливі

Сергій Афанасієвський з села Таврія Скадовського району Херсонщини зайнявся відродженням арахісової плантації. Наразі він єдиний в області вирощує цю культуру в промислових масштабах.

У минулому році херсонське господарство заклало першу плантацію арахісу на зрошені загальною площею 100 га, пише newday.kherson.ua.

«Отримали врожай по 2,5 т/га. Це небагато — можна й вдвічі більше вирощувати, але через брак досвіду та технологій вчасно зібрати його не змогли. Однак помилки стали нам уроком, і тепер до нового посіву ми ретельно підготувалися: якісне насіння продуктивного сорту арахісу та пристрій до викопування горішків придбали у Болгарії, і я сам пройшов там стажування у профільному інституті під Пловдивом. А роботу механізували завдяки комбайну виробництва США», — розповідає Сергій Афанасієвський.

Він переконаний, що за правильної постановки виробничого процесу та маркетингової політики вирощувати арахіс прибутково.

Щороку харчова промисловість України «поглинає» сотні тонн земляного горіха, й оскільки його під боком не вирощуються, цю сировину доводиться імпортувати. А разом із попитом зростає і ціна: за кілограм арахісу у нас уже дають близько 2 доларів.

«Тож якщо збалансувати виробничі витрати, й налагодити отримання гарних врожаїв, арахіс на поливних землях вирощувати буде навіть вигідніше, ніж овочі чи кукурудзу», — переконаний підприємець.

Superagronom

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН