Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині розквітла міні-Голландія

Так званий квітковий туризм впевнено розвивається на Херсонщині. Минулого уїк-енду сезон екскурсій відкрився у Любимівці, на Каховщині. Від ранку суботи сюди курсують туристичні автобуси, поки що люди їдуть із районів Херсонської області, але очікуються й гості з інших регіонів. А все через маленьку Голландію, яка розквітла посеред поля. У фермерському господарстві «Шафран Любимівський» виростили понад 200 тис. тюльпанів – цілий гектар. Це вдвічі більше, ніж минулоріч.

Тепер вже й повірити складно, що яскравий шестилистник на фермерському полі з’явився практично випадково. Двох друзів, Олега Демченка і Віталія Шакало, які на той час вирощували овочі, зацікавив шафран. Рослину, з якої виготовляють найдорожчі у світі прянощі, вони для себе відкрили на одній із бізнес-конференцій. Так аграрії з Херсонщини опинилися в Голландії.

-Ми приїхали купувати посадковий матеріал крокуса-сатівуса, з якого, власне, й виготовляється шафран. На складі я помітив невеличку кількість тюльпанів, другого гатунку, і захотілося просто висадити для себе цю квітку, — розповів голова ФГ «Шафран Любимівський» Віталій Шакало.

Тюльпан – рослина морозостійка і легко витримує до -18. Минулоріч, через холодну зиму й пізню весну,  власники плантації, було, захвилювалися, що показувати гостям не буде що, бо квіткові цибулинки могли вимерзнути. Та як виявилося, тюльпан вистояв. Витримало поле і вже свіжі заморозки, це фото зроблене ранком 21 квітня.

Те, що тюльпанове поле на Херсонщині туроператори нарекли маленькою Голландією, дуже сподобалося партнерам фермерів із Нідерландів. Ті на радощах частину посадкового матеріалу для «Шафрану Любимівського» і взагалі подарували. Зараз на полі квітнуть рожеві й фіолетові тюльпани, а ще будуть білі й жовті – кажуть власники плантації. Один із сортів квітки зветься «містік вандей» і виглядає дійсно містично: у день відкриття сезону у Любимівці був шквальний вітер, але квітка, доволі висока, йому не піддалася. Хоча містика тут, може й, ні до чого, постаралися голландські селекціонери.

А от екскурсоводи розповідають туристам легенду, що тюльпан не так голландський як… український. Мовляв, це родич всім відомого тюльпана-шренки, який з давніх-давен росте у Криму. З півострова цибулинки шестилисника завезли до Туреччини, а вже звідти тюльпан потрапив до Голландії. Так було насправді чи ні, не відомо, факт у тому, що квітка-фаворит і дійсно живе на землі віки і віки.

До сезону квіткового туризму у Любимівці готувалися грунтовно.  На гостів чекають кухня-барбекю, сувеніри, креативні фото-зони, як от щітка з відром з-під фіолетової фарби – у «меморі» збережеться, як хтось фарбував тюльпани!

А от декому запропонованих варіантів для селфі не вистачає, тому яскравий кадр доводиться шукати лежачи посеред тюльпанових килимів. Херсонщина шлях до вражень – так і хочеться згадати слоган, який вже впевнено закріпився за нашим красивим і гостинним краєм!

Марина САВЧЕНКО   

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН