Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонців попереджають про небезпечну хворобу, яка активізується в теплу пору року

Зазвичай, із настанням тепла, створюються умови для поширення різних шлунковокишкових інфекцій, зокрема, і вірусного гепатиту. Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки та травного каналу.

Протягом 7-50 днів вірус розмножується в печінці і в цей період ніяк себе не проявляє. Далі з’являються перші ознаки захворювання – лихоманка, головний біль, загальна слабкість, біль у м’язах, суглобах, катаральні явища. Через декілька днів – нудота, блювота, інколи болі в області печінки. Такі симптоми характерні і для низки інших захворювань, тому на даній стадії вірусний гепатит А часто не розпізнається, і його приймають за респіраторні захворювання.

Щоб уникнути зараження вірусом гепатиту А необхідно:

-не вживати воду з незнайомих джерел, по можливості її кип’ятити;

-обов’язково дотримуватися елементарних гігієнічних норм;

-підтримувати чистоту в приміщеннях;

-дуже ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням у чистій проточній воді;

-дотримуватися технологічного режиму приготування їжі.

Аби унеможливити попадання вірусу гепатиту А водним шляхом Держпродспоживслужба пропонує керівникам підприємств питного водопостачання забезпечити проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною», затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400 (зміни до ДСанПіН внесені наказом МОЗ України від 15.08.2011 №505), повідомляє Держпродспоживслужба у Херсонській області.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН