Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі зросла кількість анонімних телефонних погроз. У СБУ порадили, як діяти

У зв’язку зі зростанням кількості анонімних погроз терористичного характеру спецслужба розробила пам’ятку, як діяти, аби телефонних терористів можна було знайти та притягнути до відповідальності

Про це повідомляє портал Depo.Запоріжжя з посиланням на прес-центр УСБУ в Запорізькій області.

У зв’язку зі збільшенням в регіоні кількості анонімних погроз терористичного характеру, варто знати найважливіші правила поведінки в таких випадках. Їх кілька.

1. За можливості обладнати телефони автоматичними визначниками номерів і звукозаписною апаратурою.

2. При отриманні анонімного повідомлення терористичного характеру невідкладно проінформувати про це керівництво (чергову службу, служби безпеки, охорону об’єкту тощо) і через нього або особисто – територіальний підрозділ ГУНП України в Запорізькій області: за телефоном 102, Управління СБ України в Запорізькій області – за телефонами: (061) 764-46-58, територіальний підрозділ ГУ ДСНС України в Запорізькій області: за тел. 101.

3. На підприємствах, установах, організаціях всіх форм власності проводити заняття для відповідальних чергових та іншого персоналу щодо першочергових дії при прийомі телефонних повідомлень з погрозами та про правила поводження з письмовими анонімними матеріалами.

4. При надходженні анонімного телефонного повідомлення про можливе здійснення актів тероризму необхідно запам’ятати і зафіксувати якнайбільше даних (зафіксувати дату, час і тривалість анонімного повідомлення, місце установки та номер телефону, на який воно надійшло, приналежність конкретному підрозділу і співробітнику). Під час розмови вжити заходів до запису фонограми анонімного повідомлення, визначення номера телефону анонімного абонента шляхом використання технічних можливостей даного телефонного апарата.

Також, при одержанні анонімного повідомлення необхідно спробувати розвинути розмову з анонімом і з’ясувати конкретну інформацію про нього (його мотиви професію, місце перебування тощо). Під час розмови необхідно намагатися отримати відповіді на наступні запитання:

– куди, кому, за яким телефоном телефонує ця особа?

– які конкретно (дослівно) вимоги вона висуває?

– висуває вимоги особисто, виступає в ролі посередника або представляє якусь групу осіб?

– на яких умовах особа згодна відмовитись від задуманого

– як і коли зазначеній особі можливо зателефонувати?

– кому Ви можете або повинні повідомити про цей дзвінок?

При надходженні погрози на телефонний апарат з автоматичним визначником номера і звукозаписним пристроєм, відразу після завершення розмови з анонімом необхідно вилучити касету (інший магнітний носій інформації) з аудиозаписом і прийняти заходів щодо її збереження. А ні її місце необхідно встановити нову касету для запису можливого наступного дзвінка зловмисника.

5. При надходженні погрози в письмовій формі як поштовим каналом, так і вигляді записки, напису, інформації, що записана в електронному вигляді тощо необхідно намагатися не залишати на документі відбитків своїх пальців, користуватися пінцетом або брати документ, торкаючись лише його країв. Слід звернути увагу, що зберігати необхідно все: сам документ з текстом, будь-які вкладення, конверт та упаковку, нічого не потрібно викидати.

Також, анонімні документи не повинні зшиватися, склеюватися, на них не дозволяється робити підписи, підкреслювати чи обводити окремі місця в тексті, писати резолюції та вказівки, крім цього забороняється їх м’яти та згинати. Особливо обережно, з дотриманням заходів особистої безпеки, слід поводитися з поштовими надходженнями, в яких виявлено сипучі порошкові матеріали.

СБ України нагадує, що незалежно від мотивів “телефонних терористів” їхні дії, відповідальності за які передбачено ч. 1 ст. 259 КК України “Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об’єктів власності”, караються позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторний дзвінок зловмисника може бути засуджено терміном від чотирьох до восьми років.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН