Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Кавуни на Херсонщині пекельної спеки на боятимуться

Власники баштанів на Херсонщині переживають, бо через дедалі тривалішу літню спеку систематично втрачають частину врожаїв навіть на зрошенні. Адже кавуни й дині не витримують випробування температурою, яка в степу у розпал дня часом доходить до п’ятдесяти градусів Цельсію. І просто «запікаються» у власній шкірці. Нічого незвичайного в цьому немає: адже баштанні за температури повітря сорок градусів Цельсію і вище перестають розвиватися, й приймати з грунту та води поживні речовини. І зрошення тут не допомагає: солодку ягоду не поливати, а радше «охолоджувати» треба! Тому селекціонерам доводиться приймати виклик від глобального потепління, і виводити сорти, адаптовані до подібного температурного екстриму.

Так, у Південній дослідній станції НААН України (Голопристанський район області) вже працюють над створенням жаростійкого кавуна із звичною  нам червоною серцевиною, який не припиняє вегетацію і за температури до 47 градусів Цельсію. Для роботи над новим сортом використовують еталонні сорти з інших еколого-географічних зон – Кореї, США, Середньої Азії. Але до фінішу у цьому «марафоні» ще довго.

— Жаростійкий сорт очікуємо «на виході» не раніше 2020 року. Адже мало вивести культурну рослину, яка не «консервувалася» б і за температури вище сорока градусів Цельсію. Необхідно добитися збереження її смакових якостей, користі для людського організму, — підсумовує директор Південної дослідної станції, кандидат сільськогосподарських наук Володимир Лимар. – Загалом, і в Україні, і в усьому світі науковці просто не встигають розробляти нові технології та виводити нові культурні рослини, краще адаптовані до спеки та посухи. Кліматичні зміни поки що нас випереджають.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН