Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонці працюють «в тіні»

Статистика – річ вперта. І вона каже, що в Україні кожен п’ятий працездатний громадянин працює без офіційного оформлення. На жаль, Херсонщина також стала однією з перших в цьому антирейтингу…

Про це свідчать дані Держстату. У 2018 році кількість неофіційно працевлаштованого населення досягла 3,5 млн. громадян, або 22% загальної кількості працездатних громадян.

Найбільше неофіційно працевлаштованих українців працює в Рівненській області – близько 53% усіх зайнятих у регіоні. Також велика кількість незареєстрованих працівників у Чернівецькій – 44%, Івано-Франківській – 44%.

На жаль, Херсонщина також стала однією з перших в цьому антирейтингу. Наш показник – 40% зайнятого населення області працює «в тіні».

Найменша частка працівників без офіційного працевлаштування зареєстрована в Київській області – 9,7%, Харківській області – 11%, у місті Київ – 12% і в Донецькій області – 13%.

Проте є і гарні новини. Так, за минулий рік кількість неформально зайнятих українців скоротилася на 4,2%. З чим це пов’язано? Масовий перехід робітників на «білі» зарплати пов’язаний з тим, що в Україні посилили покарання за співробітників-нелегалів.

Згідно із законодавством про працю, юридичні та фізичні особи-підприємці за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку в разі фактичного виконання роботи цілий день або виплату заробітної плати в «конверті» сплатять 125 190 гривень.

Також, за фактичний допуск працівника до роботи без трудового договору на керівника підприємства накладається штраф від 8,5 до 17 тисяч гривень.

Отже, один нелегал підприємству може обійтися до 142 190 гривень. Крім того, йому доведеться сплатити ще й офіційну зарплату, не нижчу від середньої за відповідним видом економічної діяльності в регіоні.

А за недопущення інспектора до перевірки працедавцю загрожує 417 300 гривень штрафу. Загалом, за 2018 рік інспектори Держпраці наклали на підприємства України приблизно 1,6 млрд. грн.

Олена ПІМЕНОВА

Херсонці

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН