Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Для чого чи для кого створене на Херсонщині підприємство, яке планує видобувати щебінь

На сесії Любимівської селищної ради розглянули питання про створення комунального підприємства «Граніт»», що займатиметься видобуванням щебеню у кар’єрі Каїрської балки, розташованій у Горностаївському районі на території Каїрського старостинського округу Любимівської ОТГ.

Як пояснив голова Любимівської селищної ради Сергій Коновалов, таке підприємство дасть змогу не лише задовольнити потреби у використанні щебеню для відновлення твердого покриття вулиць у населених пунктах громади, але й заробляти кошти.

Видобування каменю в рази здешевить вартість дорожних робіт та дозволить комунальному підприємству продавати щебінь, щоб заробити кошти. Для цього КП «Граніт» передадуть ділянку з кар’єром площею 10 гектарів.

Депутати визначили статутний капітал підприємства у розмірі 30 тисяч гривень та призначиликерівника комунального підприємства – Віктора Караічева, колишнього очільника Горностаївського райавтодору.

– Коли я ще працював у райавтодорі ми відкривали цей кар’єр. Плануємо щебінь добувати бульдозерами і прокладатимемо ним нові дороги, – пообіцяв Віктор Караїчев.

Ідея видобувати цінну сировину та заробляти кошти громаді самостійно – безперечно добра справа. Депутатам та мешканцям громади звісно хочеться аби майбутнє новоствореного підприємства «Граніт» підтверджувалося новими робочими місцями, прибутком до бюджету та новими дорогами.

Але невже в селищній раді не знають, що перед тим, як розпочати видобувати цінну сировину, потрібно оформити дозвільні документи на користування надрами з правом дослідно-промислової розробки родовища, мати проектну документацію та інше. Та як виявилося, цим ніхто наразі не переймається: як сказав, директор новоствореного підприємства «Граніт» – «будемо працювати, заробимо, купимо ліцензію». Але ж землі, де розташований кар’єр – це землі державної власності, до того ж мають природні багатства – а таке не залишиться без уваги державних охоронних служб, тож можуть бути нараховані чималі штрафи.

Втім не лише ці, а й чимало інших питань після сесії залишилися невизначеними, зокрема, чи є проектна документація та економічне обґрунтування. На сесії не було надано жодних розрахунків та економічних обґрунтувань, тож не відомо, скільки знадобиться коштів із бюджету для закупівлі спеціальної техніки та налагодження роботи. Говорили, що техніку найматимуть, а ось про те, які кошти на це потрібно – ніхто й не згадав, як і на придбання дозвільних документів.

Дивно, але щодо цього у депутатів не виникло запитань – вони лише поцікавилися, чи не перетвориться часом КП « Граніт» у приватну структуру та, чи не працюватиме в інтересах окремих людей за бюджетні кошти.

– Ми його створюємо, як комунальне підприємство і його завданням буде отримання прибутку. А засновником буде селищна рада, тобто ми з вами, – відповів Сергій Коновалов.

Слід нагадати, що багато років тому з цього кар’єру в межах Каїрської балки брали флюсовий вапняк. Але стверджувати, що на це були дозвільні документи – ніхто не береться. Тож, якщо й брали там щебінь, то це носило нелегальний характер. На моїй пам’яті (депутата Горностаївської районної ради чотирьох скликань), питання узаконення кар’єрних робіт неодноразово обговорювалося на сесіях, були спроби оформити дозвільні документи на видобуток щебеню. Однак, це зробити не вдалося. Чому?

– Для отримання дозволу необхідна документація з вишукувальних робіт та обстеження кар’єру, і на це потрібно було виділити значні кошти з районного бюджету – близько півмільйона гривень, –відповів на моє запитання колишній перший заступник голови Горностаївської райдержадміністрації (а нині – голова Горностаївської ОТГ) Дмитро Ляхно. – У той час цього район собі не міг дозволити виділити такі кошти.. Знаю, що був дозвіл обласної адміністрації Херсонському облавтодору на створення підприємства з видобутку щебеня, від служби автомобільних доріг надходили пропозиції про вкладення інвестицій в розробку зазначених родовищ корисних копалин. Однак легалізувати кам’яний кар’єр, наскільки мені відомо, так і не вдалося.

Може Любимівській громаді пощастить реалізувати задумане? Головне, аби це робилося на користь громади та екологічні служби не виписували міліонні штрафи.

Любов РУДЯ
“Сільські новини”

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН