Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Одразу два жителя з невеличкого села на Херсонщині потрапили в Книгу рекордів України

Костянтин Самчук і Валерій Газаєв народилися і виросли в селі Нижні Торгаї на Сірогозщині. Їх розділяє 11-річна різниця у віці, а об’єднує те, що вони навчалися в одній школі, жили на одній вулиці, а їхні мами були подругами, повідомляє nsirogozy.city.

Віра Володимирівна, мама Костянтина, згадує, що хлопці в дитинстві були гіперактивними. Але шкоди не робили, а спрямовували свою шалену енергію на спорт і заняття в секціях та гуртках. Наслідком такої активності зазвичай були порвані на колінах штани. А у 80-ті роки, епоху тотального дефіциту, придбання нового одягу було справжньою проблемою.

“Наталія Іванівна, мама Валерія, працювала медичною сестрою в дитячому відділенні Нижньосірогозької районної лікарні, а я — сільським бібліотекарем у Нижніх Торгаях, — розповідає Віра Володимирівна. — Тож мала трохи більше вільного часу і зазвичай ремонтувала одяг Кості і Валери. Роботу виконувала творчо — дірки на колінах прикрашала чудернацькими латками з павучками, мультяшними героями або етикетками з імпортних речей. Тож взамін звичайним спортивкам хлопці отримували нові стильні штати”.

Односельців не здивувало, коли Валерій пішов у перший клас, а Костянтин у випускний, саме Костя вів Валерчика за руку на перший у його житті шкільний урок. А ще на святі Першого дзвоника Костя подарував Валері подарунок, а на Останньому дзвонику Валерій навзаєм зробив подарунок Костянтину (це багаторічна традиція Нижньоторгаївської школи).

Про це Костянтин Самчук написав у Facebook, вітаючи Валерія Газаєва з встановленням рекорда України у травні 2016 року.

А в травні 2018 року вже Валерій отримував такі ж вітання від Костянтина.

Костянтин Самчук

Костянтин Самчук — відомий український мандрівник, спортсмен, бізнесмен. У списку його досягнень: сходження на найвищі гірські вершини планети:

— у Європі — Ельбрус (Росія, Кавказ) — 5621 м, Говерла (Україна, Карпати) — 2060 м;

— в Азії — Бєлуха (Росія, Алтай) — 4506 м, Айленд-пік (Непал, Гімалаї)  — 6165 м, активний стратовулкан Рінджані (Індонезія, острів Ломбок) — 3726 м;

— в Африці — Кіліманджаро (Танзанія) — 5895 м;

— в Австралії — пік Косцюшко (Австралійські Альпи) — 2228 м;

— у Південній Америці — згаслий вулкан Аконкагуа (Аргентина, Анди) – 6962 м. До речі, на цю вершину Костянтин здійснив одиночне сходження.

З водних подорожей у послужному списку Самчука можна відзначити:

— одиночний похід на надувній гребній байдарці по безлюдних островах Філіппінського архіпелагу;

— одиночний похід на рибальському каное по островах Індонезії;

— навколосвітню подорож на копії давньослов’янського човна “Русич”;

— участь у вітрильній регаті “Кубок Великого Дніпра-2017”.

Є в Костянтина й спортивні досягнення. Так, марафонську дистанцію в 42 кілометри він здолав за 4 години 15 хвилин. В одному з видів тріатлону, який називається “Напівзалізна людина”, і складається з плавання на дистанцію 1,9 кілометра, велогонки — 90 кілометрів та бігу — 21 кілометр, Костянтину Самчуку на подолання дистанції знадобилося 6 годин 23 хвилини.

Серед захоплень Самчука — стрибки з парашутом і стрибок з другої по висоті в Азії 160-метрої банджі-джампінг (Непал, Тибет).

Валерій Газаєв

У 2010 році на Кубку України Валерій Газаєв виконав норматив майстра спорту з пауерліфтингу і почав активно займатися силовим екстримом та богатирським багатоборством.

Через рік вже дебютував як організатор турнірів з силового екстриму.

У 2014 році Газаєв зібрав першу в історії України збірну з мас-реслінгу з числа представників силових видів спорту, яка взяла участь у чемпіонаті світу з мас-рестлінгу в Якутську, республіка Саха. Вже за рік Валерій створив і очолив Федерацію мас-рестлінгу України.

Крім керівництва федерацією, Газаєв вивчав тонкощі якутської боротьби і розпочав підготовку перших кваліфікованих українських спортсменів з нового виду спорту. Цей експеримент виявився вдалим, і нині збірна України входить в четвірку найкращих збірних світу і Європи з мас-реслінгу.

Сьогодні Валерій Газаєв — єдиний в Україні рефері міжнародної категорії з мас-реслінгу. В його спортивній кар’єрі більше 136 турнірів з пауерліфтингу, силового екстриму, армліфтингу і кросліфтингу.

“Піднімемо Україну разом”

21 травня 2016 року в Полтаві кращі українські атлети з різних куточків України — Києва, Івано-Франківщини, Запоріжжя, Луганська, Полтави, Дніпра, на чолі з президент федерації силового екстриму України, капітаном збірної України по силовому екстриму Валерієм Газаєвим пронесли макет карти України вагою 3 тонни 35 кілограмів за 26 секунд на відстань 25 метрів.

Стронгмени поставили за мету встановити Національний рекорд України — підняти і пронести найважчу карту нашої держави, яку виготовили із залізобетону, як символ згуртованості територій нашої держави. У такий спосіб вони показали, що Україна єдина, та встановили новий рекорд у цьому виді силових змагань.

“Умовно розділити вагу на всіх — вийшло близько трьохсот кілограмів на одного учасника. Для звичних до таких навантажень спортсменів ніби й небагато, але за умови, що вся команда діє як єдиний механізм. Всі розуміли, якщо хтось ослабить силу чи загальмує — різко зросте навантаження на інших”, — поділився спогадами про встановлення рекорда Валерій Газаєв.

А по секрету додав, що на тренуваннях, а їх було 3, далі 10 метрів пронести мапу не вдавалося. Проте в присутності глядачів і представників Національної книги рекордів України схибити хлопці просто не мали морального права. І не підвели!

Валерій Газаєв зазначив, що рекорд встановили в межах акції “Піднімемо Україну разом” та присвятили 25-річчю незалежності України.

“Українці в Європі”

10 травня 2018 року нижньоторгаївець Костянтин Самчук, організатор і учасник благодійного велопробігу “Українці в Європі”, а також учасники цього заходу Олександр Чупринюк і Максим Семак встановили рекорд України з найдовшої групової безперервної велоподорожі, подолавши 11049 кілометрів за 100 днів дорогами Європи.

Маршрут подорожувальників проліг через 16 країн Європейського Союзу: Польщу, Чехію, Німеччину, Нідерланди, Бельгію, Люксембург, Францію, Іспанію, Португалію, Монако, Італію, Словенію, Хорватію, Угорщину, Румунію, Молдову.

Благодійний велопробіг “Українці в Європі” 2016 року офіційно зареєстровали в Книзі Рекордів України.

Варто зазначити, що Костянтин Самчук організував 3 благодійних велопробіги:

— у липні-серпні 2015 року велопробіг “Захід — Схід” (2000 кілометрів за 40 днів) за маршрутом: Чоп, Ужгород, Мукачево, Свалява, Воловець, Синевир, Вишков, Долина, Івано-Франківськ, Бучач, Волочинськ, Хмельницький, Летичин, Літин, Вінниця, Немирів, Гайсин, Умань, Звенигородка, Шпола, Черкаси, Чигирин, Кременчуг, Бутенки, Полтава, Чутово, Люботин, Харьків, Чугуєв, Шевченково, Куп’янськ, Сватово,  Старобільськ, Біловодськ, Мілове;

— у травні-серпні 2016 року Міжнародний велопробіг “Українці в Європі” (11000 кілометрів за 100 днів) через 16 країн Європейського Союзу: Польща, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Франція, Іспанія, Португалія, Монако, Італія, Словенія, Хорватія, Угорщина, Румунія, Молдова;

— у травні-серпні 2018 року Трансконтинентальний велопробіг “Чумацький шлях в Північну Америку” (10000 км за 100 днів від Тихого до Атлантичного океану), через 25 штатів і провінцій США і Канади: Каліфорнія, Орегон, Вашингтон, Британська Колумбія, Альберта, Саскачеван, Манітоба, Міннесота, Вісконсін, Іллінойс, Індіана, Огайо, Мічиган, Онтаріо, Нью-Йорк , Квебек, Вермонт, Нью-Гемпшир, Массачусетс, Род-Айленд, Коннектикут, Пенсільванія, Меріленд і округ Колумбія.

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН