Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Отруту в повітрі на Херсонщині знову виявляти нічим

Минулорічний викид в атмосферу токсичних випарів з території підприємства «Титан» в окупованому Криму влада Херсонщини зустріла «із спущеними штаньми». Адже перші дні тут навіть на знали, які отруйні речовини потрапили у повітря, і як людям від них захищатися. Для експрес-аналізу їх вмісту в повітрі та концентрації  довелося гнати пересувну лабораторію аж з Маріуполя, і тільки тоді приймати рішення. По тому на обласній комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили, що таку лабораторію потрібно мати і Херсонщині. Облрада отримала заявку з цього приводу, але…на поточний рік коштів у бюджеті на таке коштовне придбання не передбачили.

Депутати пояснили, що за мобільну лабораторію із апаратурою для атмосферної «діагностики» просять занадто дорого – 3,3 мільйони гривень. Мовляв, можна знайти дешевше, але невідомо де. Хоча такі пояснення можна вважати звичайними популістськими розпатякуваннями, а не спробою вирішення проблеми. Обурюються і в Департаменті екології Херсонської ОДА – там позицію органу самоврядування конструктивною також не вважають. Хоча…

— Треба не скаржитися на дорожнечу, і не влаштовувати полеміку між депутатами та керівництвом обласного Департаменту екології, а шукати альтернативні пропозиції, аби була змога купити мобільну лабораторію дешевше. Адже вона насправді потрібна для оперативного реагування на ситуації, подібні тій, що була із «Титаном», — зауважує голова обласної комісії з техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій Вадим Чабан. – Лабораторію потрібно придбати та ввести до експлуатації чим швидше, тим краще. І гроші на це в екологічному фонді обласного бюджету також є: торік сума вільних коштів у ньому доходила до двадцяти мільйонів гривень. Та й зараз їх достатньо.

Виходить, появу над Херсонщиної чергової хмари отрути ми знову вчасно виявити не зможемо. А якщо її вміст виявиться ще токсичнішими, ніж «подаруночки» з сумнозвісного «Титану», і загинуть люди? Як тоді депутати дивитимуться в очі своїм виборцям – рідним та близьким жертв нашого невміння давати раду рукотворним катастрофам?                                                                                          

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН